Liever een Oekraïener dan een andere vluchteling

Liever een Oekraïener dan een andere vluchteling

COA gebouw Katwijk

LISSE – Het duurde een kwartiertje voordat Dennis uit Oekraïne een verblijfsvergunning kreeg in Nederland. Voor Parisa uit Iran duurde dit twaalf jaar. Beide zijn vluchtelingen maar toch worden ze anders behandeld. Jose van Santen, crisiscommunicatieadviseur bij HLTsamen, vertelt waarom er een groot verschil is tussen de twee.

Het is moeilijk om een vluchtelingenstatus te krijgen in Nederland. Er zit heel veel regelgeving achter omdat ons land niet iedereen kan opvangen. Maar omdat de Europese Unie zegt ‘vang zoveel mogelijk vluchtelingen op in je eigen regio’ zijn wij verplicht om Oekraïners met voorrang op te vangen.

De overheid onderzoekt constant hoe mensen reageren op het opvangen van vluchtelingen. Voor de opvang van Oekraïners was meteen al veel steun. Deze vluchtelingen zijn vooral vrouwen en kinderen; mensen zien deze groep sneller als kwetsbaar. Asielzoekers uit andere landen zijn vaak mannen van rond de 20 die vaker worden gezien als bedreigend.

Veel aannames zijn ook dat Oekraïners herkenbaarder zijn voor Nederlanders in vergelijking tot mensen uit het Midden-Oosten. Mensen zijn geneigd meer sympathie te hebben voor iemand waar ze zichzelf in herkennen. Je ziet dat er dan sneller acceptatie is en meer hulp wordt aangeboden. Ook zeggen veel Oekraïners vaak hoe graag ze terug willen naar hun eigen land, vertelt van Santen.

Parisa uit Iran herkent zichzelf in wat Jose vertelt. Ze zegt: ‘het is een diepgeworteld racisme nog ver van vroeger, mensen accepteren alleen het bekende’. Ze is als meisje van zes samen met haar moeder gevlucht vanwege geloofsvervolging. Ze heeft twaalf jaar in verschillende asielzoekerscentra in Nederland geleefd. ‘Het verschil in behandeling tussen Oekraïense vluchtelingen en vluchtelingen uit het Midden-Oosten vind ik een verdrietige situatie omdat er een groep mensen heel erg duidelijk wordt voortgetrokken’. Parisa denkt dat dit is omdat Nederlanders meer meeleven met mensen die van dichterbij komen. ‘De situatie van andere vluchtelingen wordt een ver-van-je-bed-show omdat er al zo lang oorlog is dat het genormaliseerd lijkt te zijn.’

Over de auteur

Marjolein Essaadi

Marjolein Essaadi is woonachtig in Noordwijkerhout en is een gedreven journalist. Ze kijkt met een kritische blik naar de wereld en vind het belangrijk om voor iedereen een luisterend oor te zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *