Is Haarlem klaar voor de herfst?

Is Haarlem klaar voor de herfst?

Nog zichtbare schade van de afgelopen stormen in februari.

HAARLEM- De herfst staat voor de deur. Dat betekent dat er weer stormen aankomen en bomen zullen omvallen met alle gevolgen van dien. Is Haarlem storm-proof? 

 

Tijdens de laatste drie extreme stormen van afgelopen februari gingen er ruim 60 bomen neer. Dit bleek uit tellingen van omgevingsdienst Spaarnelanden. Spaarnelanden is verantwoordelijk voor het opruimen van de bomen en controleert of een park na de storm veilig is om te betreden. De storm Eunice van afgelopen februari zorgde voor enorm veel schade in de stad, auto’s en huizen werden beschadigd. Gelukkig vielen er toen geen doden of gewonden.

Welke maatregelen treft de gemeente Haarlem nu stormen steeds extremer worden door klimaatverandering? Spaarnelanden laat weten dat ze elk jaar de bomen controleren in de omgeving. Als er een storm dreigt dan weten ze wat een risicogebied is en waar ze extra moet opletten. ‘Zieke bomen vallen veel sneller om dan gezonde bomen. Dus als die vlak bij een huis of weg staan dan halen we die weg,’ aldus een woordvoerder van Spaarnelanden. ‘Zieke bomen zijn onder meer te herkennen als hun bladeren te vroeg herfstkleuren vertonen of als hun wortels bruin of zwart worden.’ Verder worden er extra mensen ingezet om paraat te staan om zo snel mogelijk de bomen weg te halen die zijn omgevallen.

De schade van de afgelopen stormen zijn nog steeds zichtbaar. Zo ligt er sinds februari al een 222 jaar oude boom in het park Bolwerken. Buurtbewoners vragen zich af wat er met de boom wordt gedaan en waarom de boom er al een half jaar ligt. ‘De boom is nog niet weggehaald omdat er een vogelnest op zit,’ verklaart Spaarnelanden. ‘Normaal halen we omgevallen bomen, alleen deze had een speciale reden om te blijven liggen.’

 

Over de auteur

wester Schoorl

Wester Schoorl(19) jaar jong zit aan zijn eerste jaar op het HU en wilt heel graag een topjournalist worden. Zijn interesses liggen bij sport en onderzoeksjournalistiek maar ook andere aspecten van de journalistiek vindt hij interessant. Hij vindt het belangrijk dat meer mensen het nieuws lezen en hier gaat hij ook voor zorgen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *