Even geen duik in het Spaarne door Blauwalg en poepbacterie

Even geen duik in het Spaarne door Blauwalg en poepbacterie

Spaarne Haarlem

HAARLEM – Het Spaarne ziet er niet uit als de meest verfrissende plek om een duik in te nemen. Toch waren er 625 mensen bereid om twee kilometer te gaan zwemmen in deze stads rivier. De organisatie ‘Swim to fight cancer’ zou hiermee €461.860 ophalen. Helaas moest dit evenement op het laatste moment afgezegd worden door een te hoog gehalte aan blauwalg en het E-coli bacterie, die een tien keer te hoge waarde heeft in de rivier.

 

Door de te hoge dosis blauwalg en E-coli bacterie is het niet meer veilig om in het Spaarne te zwemmen voor mens en dier. De Swim to fight cancer 2022 editie is hierdoor verplaatst naar september 2023. Het evenement buiten de zwemtocht ging wel door en was een groot succes!

Blauwalg komt wel vaker voor, bijvoorbeeld in sloten en meren. Het E-coli bacterie komt wat minder vaak voor en meestal niet midden in de stad. Deze bacterie heeft als bijnaam de poepbacterie en treft men regelmatig aan bij sloten naast een boerderij met vee. Er zijn een paar mogelijkheden hoe het in de stad terecht is gekomen. Zo kan het zijn dat er op een bepaald punt geen goede doorstroming is geweest of dat er bijvoorbeeld op een moment erg veel ganzen waren.

De rest van het evenement is wel doorgegaan. Hier konden de mensen hun verhaal kwijt en brachten het thema onder de aandacht. Zo hoopten ze geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Doordat dit jaar de zwemactiviteit niet door kon gaan is het bedrag wat opgehaald is, alvast een tussenstand voor volgend jaar. Op deze manier komt het alsnog goed terecht.

Over de auteur

Nikki van Engelen

Nikki van Engelen (2003) levensgenieter, boekenwurm, hobby fotograaf en mega nieuwsgierig. Wonend in Hoofddorp en diploma behaald als mediamanager. Nu een student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze houdt ervan om creatief bezig te zijn, zowel met schrijven als fotografie. Nu helpt ze bedrijven met het verbeteren van hun sociale media. Zo doet ze onderzoek naar wat trending is en schrijft ze teksten voor websites.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *