Het eerste long covid café was een groot succes

Het eerste long covid café was een groot succes

DPO-gebouw in Noordwijk aan Zee | Foto: Pam Groenewoud

NOORDWIJK- Afgelopen woensdag vond het eerste long covid café van Noordwijk plaats in het DPO-gebouw. Een café waar bezoekers met long covid hun ervaringen over de ziekte kunnen delen.

De organisator van het café, Suzanne van den Bosch heeft anderhalf jaar geleden zelf long covid gekregen en heeft daar tot op de dag van vandaag nog veel last van. Ze kwam met het idee, omdat zij zelf behoefte had om in contact te komen met andere mensen die dezelfde ziekte hebben. ‘Ik zocht iets waarin ik iets kon betekenen voor lotgenoten’ aldus Suzanne.

Je moest je vooraf aanmelden, ‘het was wel spannend of er genoeg animo voor zou zijn’ gaf Suzanne aan. Genoeg animo was er zeker. Mensen met long covid kunnen snel overprikkeld raken, hier had Suzanne goed rekening mee gehouden. Ze had ervoor gezorgd dat de ruimte ‘’prikkelarm’’ was, zo waren er weinig tot geen andere geluiden in de ruimte.

De ziekte roept bij een hoop mensen veel vragen op, mensen weten vaak niet wat de ziekte precies inhoudt en wat voor effecten het kan hebben op je leven. Door deze onwetendheid is er vaak veel onbegrip bij werkgevers en kennissen geeft Suzanne aan.

Kimberley van den Berg (30 jaar) was één van de bezoekers van het long covid café. Zij werd in augustus 2021 ziek. Kimberley werkte voor zij long covid kreeg 32 uur per week en daarnaast deed zij haar master. Momenteel is dat nog te zwaar en is ze nu alleen in staat om vier halve dagen te werken. Ondanks alles staat Kimberley er positief in, ‘Het leven wat ik nu leid is tenminste een leven’.

De vader van Kimberley attendeerde haar op de oproep van het long covid café. Na enige twijfel besloot Kimberley om te gaan, omdat zij net zoals Suzanne haar long covid ervaring nog nooit met andere lotgenoten had kunnen delen. Kimberley vertelt dat de sfeer gelijk goed aanvoelde. Ze legt uit dat het fijn is om in een omgeving te zijn waarin mensen elkaars situatie begrijpen. Het is positief om te zien welke ontwikkeling je nog kan doormaken en je eigen proces met anderen kunt delen. Een daverend succes dus.

De deelnemers zijn van plan dit soort bijeenkomsten maandelijks te organiseren. Nieuwe geïnteresseerde lotgenoten zijn van harte welkom.

Over de auteur

Pam Groenewoud

Pam Groenewoud (woonachtig in Noordwijk) is in het schooljaar van 2022 begonnen aan de opleiding voor journalistiek, daarvoor heeft zij de opleiding travel & hospitality afgerond. Na vele jaren te hebben gewerkt in de horeca was het voor Pam tijd om zich te oriënteren op andere vlakken. Pam staat bekend als een vrolijke sociale verschijning die niet bang is om op mensen af te stappen, dit maakt haar journalistieke werk zo krachtig. Pam haar missie is lezers op te hoogte brengen over lokale onderwerpen die van belang zijn maar niemand aan het licht brengt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *