Onthulling herdenkingsbord neergestorte bommenwerper

Onthulling herdenkingsbord neergestorte bommenwerper

Herdenkingsbord slachtoffers neergestorte bommenwerper

NOORDWIJKERHOUT – Bij boerderij Vredebest onthult burgemeester Wendy Verkleij op zondag 2 oktober een herdenkingsbord. Op deze boerderij crashte in 1942 een bommenwerper. Het bord staat er ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Een Britse Halifax bommenwerper stortte op 2 oktober 1942 neer op boerderij Vredebest van de familie Hogervorst in Noordwijkerhout. Het vliegtuig kwam terug van een aanval op een Duitse stad. Tijdens deze aanval werd de bommenwerper geraakt door Duits afweergeschut en stortte uiteindelijk neer op boerderij Vredebest. Alle 7 bemanningsleden zijn omgekomen en ook twee kinderen van de Familie Hogervorst overleden.

Carla van Steijn van gemeente Noordwijk vertelt dat het gedenkbord geen initiatief was van de gemeente. De heer Brandenburg, destijds inwoner van Noordwijk, was een oudere man die het belangrijk vond een aandenken te hebben aan de gebeurtenis. Hij wilde dit doen voor 75 jaar vrijheid. ‘Helaas kon de gemeente op dat moment niets voor hem betekenen’ vertelt van Steijn. Ondertussen is de heer Brandenburg overleden.Mark Zijlmans en Peter van der Burg, twee andere inwoners van gemeente Noordwijk, hebben het project voortgezet, vertelt van Steijn.

In februari 2022 is het bord geplaatst. Zondag 2 oktober is de officiële onthulling van het gedenkbord. Oorlogsveteranen en de familie zullen erbij zijn. Burgemeester Wendy Verkleij en Lied Siemmerink gaan tijdens de ceremonie het bord onthullen. Lied Siemmerink is de dochter van een van de overlevende kinderen die destijds in boerderij Vredebest woonden. Ze vertelt dat het voor haar voelt alsof er eindelijk aandacht voor is en ze vindt het fijn dat ze het op deze manier beter kan afsluiten.

Over de auteur

Marjolein Essaadi

Marjolein Essaadi is woonachtig in Noordwijkerhout en is een gedreven journalist. Ze kijkt met een kritische blik naar de wereld en vind het belangrijk om voor iedereen een luisterend oor te zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *