Regenboogvlaggen als protest tegen vandalisme

Regenboogvlaggen als protest tegen vandalisme

HAARLEM – In de Leidsebuurt is door Mara van Lembeek het project #eenvlagvooriederedag opgericht. Dit gebeurt naar aanleiding van een in de brand gestoken regenboogvlag, bij het buurthuis genaamd het badhuis. Door deze actie hangen er nu door de hele buurt regenboogvlaggen te wapperen.

 

‘De vlag aan het buurthuis het badhuis hing er als teken van diversiteit,’ aldus Mara van Limbeek. Het buurthuis zelf wordt gerund door buurtbewoners, voor buurtbewoners en is een hele verschillende groep. Ze dachten eerst dat de vlag was weggewaaid door een voorgevallen storm en hingen daarom een nieuwe op. Als ze een week later de vlag terugvinden als een hoopje as op het plein is het al snel duidelijk dat de vorige vlag niet zomaar verdwenen is.

‘Het is bewust gedaan, dus iemand heeft zich bewust gekeerd tegen alles waar die vlag voor staat’ en dat idee raakt Mara wel. De verbrande vlag was de aanleiding voor het badhuis om meerdere vlaggen op te hangen en al snel volgden de buurtbewoners. Ook hebben kinderen met stoepkrijt op het hele plein regenbogen getekend. Er is door de buurt een crowdfunding opgestart, waar meer dan duizend euro mee is opgehaald. Van dat geld hebben ze onder andere regenboogvlaggen en posters gekocht.

‘Negativiteit weegt zwaarder dan positiviteit, daarom willen we met z’n allen laten zien hoe tolerant we zijn,’ zegt Mara. Het probleem aanpakken bij de bron kan niet, omdat het een anonieme daad is. Het raakt Mara, omdat ze het belangrijk vindt dat je jezelf kunt zijn. Als mensen dat niet kunnen of willen raakt het haar nog meer. Ze blijven doorgaan met het ophangen van regenboogvlaggen.

interview met Mara van Limbeek door Yke Bosch

Over de auteur

Zus Veldkamp

Zus Veldkamp (2003) is beginnend journalist met een passie voor sport. ‘Van jongs af aan betrok mijn vader mij in de autosport wat nu uitgebloeid is tot een grote liefde voor de Formule 1. Daarnaast heb ik ook een ruime interesse in de politiek en wil ik graag weten hoe de maatschappij in elkaar steekt.’

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *