Haarlem gaat de straat op tijdens Cleanup Day

Haarlem gaat de straat op tijdens Cleanup Day

Singrid van Waarde en Parcival Tiemessen in actie tijdens Plastic Peuk Meuk 2021

HAARLEM – Met het initiatief Haarlem Cleanup Day 2021 worden in alle eenentwintig wijken 18 september door verschillende vrijwilligers zwerfafval opgeruimd. Met dit initiatief streeft World Cleanup Day naar meer aandacht voor zwerfaval en plastic in het milieu.

Volgens Milieu Centraal belandt er ongeveer tussen de 35 en 140 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen. Tijdens de cleanups wordt er geanalyseerd wat er precies op straat ligt. Deze gegevens helpen het probleem te identificeren en te analyseren welk type afval het grootste probleem is. Deze informatie is van belang om tot duurzame oplossingen te komen voor het enorme afvalprobleem

World Cleanup Day is een jaarlijks evenement waar verschillende gemeentes aan deel kunnen nemen. De twee initiatiefnemers van dit jaar zijn Haarlemmers Singrid van Waarde en Parcival Tiemessen. Beide zijn druk bezig met duurzaamheid en milieu. ‘Wij verdienen een schonere stad, daarom vind ik het belangrijk om mee te doen’, aldus Singrid. Hiermee hoopt ze ook andere mensen aan te kunnen sporen. ‘Het is belangrijk om te laten zien dat het ook leuk kan zijn en dat het helemaal niet raar is dat mensen afval van straat opruimen. Dat mensen voortaan drie keer nadenken voordat ze iets op de grond gooien, omdat ze zien dat andere mensen het voor hun opruimen.’

Tussen 10:00 en 16:00 uur zijn er ook activiteiten om bij te wonen. Zo is het onder andere mogelijk om bij restaurant Mama Gaia te koken zonder afval, een natuurwandeling met boswachter voor kinderen te maken en is er bij impact hub Oceans de mogelijkheid een talkshow te volgen waarin lokale ondernemers en organisaties die Haarlem willen verduurzamen met elkaar spreken.

Mocht u meer willen horen over het afvalprobleem in Haarlem tijdens het audiogesprek gaat Mette Woolthuis in gesprek met Singrid hierover.

Over de auteur

Wafae Hammoudi

Wafae Hammoudi (21) woonachtig in Haarlem en student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Wafae wil via de journalistiek zoveel mogelijk nieuwe mensen en culturen leren kennen en dit doormiddel van tekst en video naar buiten brengen. 'Ik vind het heel belangrijk om altijd open-minded te zijn en het verhaal van verschillende perspectieven te bekijken'.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *