Politie controleert extra op appende fietsers, jongeren lijken niet onder de indruk

Politie controleert extra op appende fietsers, jongeren lijken niet onder de indruk

Het politieteam Hillegom-Lisse-Teylingen heeft besloten om extra te gaan controleren op telefoongebruik onder fietsers en bromfietsers. Er worden veel zorgen geuit over de risico’s die het met zich meebrengt. Echter het blijkt de jongeren niet veel uit te maken.

‘We merken dat het telefoongebruik onder fietsers steeds meer begint toe te nemen.’ Wijkagent Marco van Maris over de situatie. ‘Ook als ik niet in functie ben en over straat loop zie ik dat fietsers bezig zijn met hun telefoon tijdens het fietsen.’ De laatste tijd worden er steeds meer bekeuringen uitgeschreven voor appende fietsers. Om gevaarlijke verkeerssituaties tegen te gaan, besluit de politie om extra te controleren.

Om het telefoongebruik op de fiets te minderen zijn er verschillende campagnes vanuit de overheid gelanceerd, zoals bijvoorbeeld MONO. Aan jongeren zelf is gevraagd hoe zij over appen op de fiets denken. Abel (13) ‘Ik merk wel dat ik soms wat heen en weer slinger als ik app op de fiets, dat kan ook gebeuren als ik geen telefoon vast heb op de fiets. Ik heb geen gevaarlijke dingen gedaan dus ik zou niet weten waarom ik een boete zou krijgen voor appen op de fiets.’

Dion (14) ‘Ik denk dat het niet zo gevaarlijk is om te appen op de fiets als je wel gewoon een beetje oplet.’ Jongeren lijken dus niet in te zien dat appen op de fiets best gevaarlijk is. Helpen die campagnes dan ├╝berhaupt wel of moeten er meerdere acties worden ondernomen om dit probleem tegen te gaan?

Om te horen hoe de politie en onderzoeker aan het Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid over dit probleem denken kunt u hieronder het audiobericht van Floortje Hoogkamer horen.

Over de auteur

Floortje Hoogkamer

Floortje Hoogkamer, beginnende journalist en een spring-in-'t-veld. Vanaf jongs af aan is ze al nieuwsgierig naar wat de wereld haar te bieden heeft. Ze hoopt dat haar verhalen mensen aan het denken gaan zetten. "Het maakt niet uit welke gebeurtenis je beleeft, alleen hoe je er op reageert!"

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.