Van schattige sterretjes naar gigantische vuurwerkbommen

Van schattige sterretjes naar gigantische vuurwerkbommen

Isabelle Wisse, Gemeenteraadslid van de PvdA Haarlem Foto: Giorgio Steltenpohl

HAARLEM – Op donderdagavond 23 september heeft de gemeenteraad van Haarlem besloten om een vuurwerk afsteekverbod voor de gemeente Haarlem in te voeren. Dit besluit is genomen om vuurwerkoverlast tegen te gaan. Wat betekent dit voor ondernemers die vuurwerk verkopen?

 

“Het is een totaalverbod geworden”

 

De gemeenteraad van Haarlem heeft besloten om een totaal vuurwerk afsteekverbod in te stellen. Gemeenteraadsleden van de PvdA en GroenLinks willen hiermee de vuurwerkoverlast tegen gaan. “Het gaat ons vooral om een einde aan de overlast”, aldus gemeenteraadslid Wisse van de PvdA.

Het verbod is bedoeld om milieuvervuiling en geluidsoverlast tegen te gaan, maar ook om overlast tegen hulpdiensten tegen te gaan. “Het waren eerst schattige sterretjes en inmiddels zijn we bij gigantische vuurwerkbommen beland.” Er was eerst nog sprake van uitzonderingsgebieden waar nog wel vuurwerk mocht worden afgestoken, maar er is toch voor een totaalverbod gekozen om zo min mogelijk overlast te hebben.

Vuurwerk verkopen mag wel, maar afsteken mag niet

 

Ondernemers mogen nog wel vuurwerk verkopen, maar consumenten mogen het niet afsteken in de gemeente Haarlem. “Wat een groot probleem zal worden, is dat er meer illegaal vuurwerk zal worden verkocht”, aldus André van Mister Vuurwerk Haarlem. Ook beweert André dat de overlast niet van het legale, maar juist van het illegale vuurwerk komt. “Wij hebben al geen knallers of vuurpijlen die wij mogen verkopen.”

Dit vuurwerk afsteekverbod komt ook onverwachts voor de ondernemers, omdat de regering had beloofd dat het in 2020 maar om een enkel verbod zou gaan. Ondernemers waren niet betrokken bij de vergadering en besluitvorming  over het vuurwerk afsteekverbod. “Ze gaan dus iets voor jou beslissen zonder jou erin gehoord te hebben.”

Hier is een link naar een audiofragment van Wafae Hammoudi, waar zij in gesprek gaat met Isabelle Wisse en met André van Mister Vuurwerk:


https://soundcloud.com/wafae-hammoudi/audiogesprek-wafae-week-4-mixdown/s-LY4xR68dJXN?si=d11c4a75606149548f481e59d56f1166

Audiogesprek met gemeenteraadslid en ondernemer

Haarlem heeft afgelopen week besloten om een vuurwerkverbod toe te passen. Wat gaat dit betekenen voor de ondernemers en komen er nog eventuele uitzonderingen? Daar spreek ik gemeenteraadslid Isabelle

soundcloud.com


Wil je verder nog wat weten over het onderwerp? Kijk dan uit naar het nieuwsbericht van Luna Potters en Tobias de Groot over de positieve aspecten van het vuurwerkverbod: https://svjmedia.nl/demug/714/vuurwerkverbod-biedt-ruimte-voor-nieuwe-tradities/

Over de auteur

Giorgio Steltenpohl

Giorgio Steltenpohl wil als journalist meer te weten komen van de maatschappij en zijn ondervindingen delen met andere mensen. Hij wil mensen met elkaar laten discussiëren over relevante maatschappelijke problemen en de ongehoorden met hun verhalen in de spotlight zetten. "Jackpot!"

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *