‘De enige reden dat het slecht gaat met de egel is de mens’

‘De enige reden dat het slecht gaat met de egel is de mens’

Een jonge egel uit de egelopvang Haarlem.

HAARLEM – Het gaat slecht met de egels. In tien jaar tijd is de egelpopulatie in Nederland gehalveerd. Afgelopen weekend was er een egeltelling en daaruit blijkt dat het aantal getelde egels elk jaar dalen. Hoe komt het dat de egelpopulatie zo snel afneemt?

Dickie van Riemsdijk is de beheerder van de Egelopvang in Haarlem en merkt in praktijk hoe slecht het met de egels gaat. ‘Alle tekenen wijzen erop. Hoeveel egels er binnen komen, hoe slecht ze zijn en hoeveel er geteld worden.’

De invloed van de mensen op hun omgeving, door wegen aan te leggen of huizen te bouwen belemmerd het leefgebied van de egel. Egels leven namelijk in tuinen en groene gebieden. Door beschutte plekjes te creëren in je tuin bied je de egels een onderdak. ‘Ze zitten al 50 miljoen jaar in Europa, de Europese egel, en ze hebben het altijd goed gedaan. Het gaat alleen nu verkeerd door de invloed van de mens.’ Vertelt Dickie van Riemsdijk.

Alleen al in het verkeer sterven er ieder jaar 135.000 egels. Ook de droge zomers van voorgaande jaren hebben bijgedragen aan de afname van de egelpopulatie. De Egelopvang krijgt regelmatig uitgedroogde egels binnen. ‘Zet een schaal met water neer, als iedereen dat zou doen zou het heel veel schelen.’ Volgens Dickie van Riemsdijk.

Wil je weten wat jij voor de egels kan doen? Luister dan naar het hele interview van Matthijs Bos met Dickie van Riemsdijk.

https://soundcloud.com/matthijs-bos-950347030/interview-met-dickie-van-riemsdijk-mixdown?si=c05f5ce42c8a4ff28aac936feb65ec80

Over de auteur

Floortje Hoogkamer

Floortje Hoogkamer, beginnende journalist en een spring-in-'t-veld. Vanaf jongs af aan is ze al nieuwsgierig naar wat de wereld haar te bieden heeft. Ze hoopt dat haar verhalen mensen aan het denken gaan zetten. "Het maakt niet uit welke gebeurtenis je beleeft, alleen hoe je er op reageert!"

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.