Grootste klimaatdemonstratie in Nederland ooit

Grootste klimaatdemonstratie in Nederland ooit

Een klimaatdemonstratie

HAARLEM – Op 6 november vindt, naar verwachting, de grootste klimaatdemonstratie uit de Nederlandse geschiedenis plaats. Tienduizenden mensen zullen zich tijdens de COP26 in Glasgow verenigen op de Dam. De Nederlandse politiek moet volgens hen weten dat het nu écht tijd is voor actie.

De demonstratie is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie. Dit is een samenwerking tussen verschillende organisaties en groepen, zoals Greenpeace, Milieudefensie en Fossielvrij NL. Janneke Barten is een van de organisatoren van de klimaatcoalitie in Haarlem en vertelt dat ze in volle voorbereiding zijn om de klimaatmars zo succesvol mogelijk te laten verlopen. De Coalitie wil zo veel mogelijk Haarlemmers overhalen om mee te demonstreren. ‘Om mensen op te roepen voor de demonstratie van 6 november, zullen we op 22 oktober meerdere acties in Haarlem houden’, aldus mevrouw Barten.

Janneke vertelt dat veel mensen zelf milieubewuster proberen te leven. Dit vindt ze ontzettend goed, maar als we echt verandering willen, moet volgens haar het kabinet maatregelen gaan nemen. Haar boodschap naar de Nederlandse politiek is dan ook: ‘Doe wat nodig is.’ Ze vindt het niet leuk om als activist onheilsprofeet te zijn, maar zegt dat het belangrijk is om het te blijven vertellen. Blijven uitdragen hoe ernstig het probleem is. ‘We moeten de druk op de ketel houden’, aldus Janneke.

‘Deze klimaatmars is anders dan anderen, omdat de urgentie tot steeds meer mensen begint door te dringen’, vertelt Janneke. Ze legt uit dat veel partijen een beetje groener worden en het aantal Nederlanders dat bereid is om te demonstreren groeit. ‘Het wordt een steeds grotere beweging. Hopelijk is dit ook te zien op 6 november in Amsterdam’, aldus Janneke.

Mocht u meer over dit onderwerp willen weten, kunt u luisteren naar een stukje van het interview van Sil Moison met Janneke Barten.

https://soundcloud.com/sillie2003/sil-moison-klimaatcoalitie-mp3/s-QpvKGcdeF7p?ref=whatsapp-image&p=a&c=1&si=9542fa2459844b01af8136c8daed033f&utm_campaign=social_sharing&utm_medium=message&utm_source=whatsapp

Over de auteur

Mette Woolthuis

Mette Woolthuis is 17 jaar en zit in het eerste jaar van de opleiding Journalistiek in Utrecht. Haar hele leven woont ze al in Haarlem, maar dit jaar gaat ze onderzoeken wat er nou écht speelt in haar woonplaats. ''Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar de wereld om me heen.''

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *