Werkdag in Eindenhout

Werkdag in Eindenhout

Dik Vonk is oud-stadsecoloog van Haarlem. Hier legt hij uit wat er gebeurt als je de boom in de winter hakt.

HAARLEM- Al jaren is Marc van de Schie vrijwilliger voor onder andere het Eindenhout park. Hij helpt boswachters met het terrein onderhoud en begeleid vrijwilligers in de natuur. Sinds twaalf jaar wordt er elk jaar een werkdag georganiseerd in het Eindenhout om het park een beetje te kunnen onderhouden en op te ruimen. Dit jaar gebeurde dat op 1 oktober.

Eindenhout is een bijzonder park dat aan het Haarlemmerhout en Leidse vaart grenst, wat al 200 jaar een natuurgebied is. In samenwerking met de gemeente wordt er door IVN Zuid-Kennemerland (instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) 1 a 2 keer per jaar een werkdag georganiseerd voor vrijwilligers die het leuk lijken om het bos op te knappen. Ze gaan dan bijvoorbeeld de looppaden vrijmaken van bramenstruiken want die groeien daaroverheen.

Het park is bijzonder omdat het een niet openbaar natuurgebied is. Eindenhout ligt precies op de overgang van de droge strandwal en vochtige strandvlakte die door de Leidse vaart wordt doorsneden. Doordat het zo laag ligt staat in de winter delen van het Essen-elzenbos onder water en komen er zeldzame planten tevoorschijn. Het lijkt net alsof je door een regenwoud heenloopt. Vogels en planten vinden het Eindenhout een perfecte locatie, een aantal jaar geleden telden de broedvogeltellers 24 verschillende soorten in het gebied. De dichtheid van de broedvogels is erg hoog, bijna 3 keer zoveel dan Haarlemmerhout. Je ziet het meest Merels, Zanglijsters en Winterkoninkjes.

Onder begeleiding van oud-stadsecoloog Dik Vonk gaan ze elk jaar een stukje van het park pakken om te renoveren. Dik Vonk is daar al 30 jaar beheerder, dus weet enorm veel over het gebied. Ze zullen de bramen struik bijknippen zodat de paden beloopbaar blijven, kleine boompjes paardenkastanje uitsteken, Japanse duizendknoop knippen en ze gaan de zichtas dwars over Eindenhout richting Aerdenhout vrijmaken. Dit snoeien en uitsteken is nodig om het hakhout beter tot zijn recht te maken, anders wordt het bos overwoekerd waardoor de bijzondere planten in de knel gestopt worden en niet kunnen groeien door te weinig licht.

Deze werkdag is jaarlijks nodig om een echt toevluchtsoord te zijn voor vogels en planten.

Voor meer informatie is hieronder het audio interview van Wesley Schröder te horen met Dik Vonk, de oud-stadsecoloog van Haarlem. Ze gaan het hebben over wat hij heeft gedaan voor het Eindenhout, hoe de werkdag er uit gaat zien en samenwerking tussen de 3 aspecten, de gemeente, vrijwilligers en stadsecoloog.

Klik deze link om naar de audio te gaan.

Over de auteur

Shannon Knaap

Shannon Knaap, Haar droom is om in Azië correspondent te worden en dan specifiek Zuid-Korea. Deze fascinatie is ontstaan door de televisie drama's die ze daar maken. Ook is Shannon druk bezig met Koreaans leren. Eerder is ze afgestudeerd aan de theateropleiding, maar heeft meer nieuwsgierigheid ontwikkelt om achter dingen te komen. Voor informatie over theater, Azië en creatieve dingen moet je bij haar wezen. "안녕하세요" - Shannon

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.