Haarlem krijgt eindelijk haar universiteit in oude Koepelgevangenis

Haarlem krijgt eindelijk haar universiteit in oude Koepelgevangenis

HAARLEM- De pas gestarte joint venture van partijen ‘Global School for Entrepreneurship’ en ‘Soziale Rehabilitierung Heidelberg’, gaan hbo en Universitaire opleidingen aanbieden in het koepel gebouw na het afketsen van verschillende Nederlandse universiteiten.

In 1752 zou Haarlem eigenlijk een universiteitsstad worden, maar helaas. De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschap (KHMW) mocht zich hier niet vestigen, vanwege een oude afspraak met de stad Leiden dat er geen colleges zouden worden gegeven in Haarlem. 260 jaar later besluit de gemeenteraad van Haarlem dat hier verandering in moet komen. Samen met Stichting Panopticon, die speciaal voor dit project is opgericht, en andere partners gaat zij aan de slag met het project Open de Koepel. De stichting kocht in april 2017 voor 6,4 miljoen euro de gevangenisgebouwen van de gemeente, op voorwaarde dat het een sociaal-maatschappelijke functie zou krijgen.

‘Universitair onderwijs is er nog niet en het zou een mooie toevoeging zijn aan het onderwijsaanbod in de stad,’ aldus kwartiermaker van Open de Koepel, Ynte Bakhuizen. ‘De hogeschool en Duitse universiteit gaan 5 à 6 opleidingen aanbieden aan tussen de 500 en 600 studenten. De aangeboden opleidingen zullen bewegen rondom drie thema’s: ondernemerschap, digitalisering en duurzaamheid. In de toekomst zullen nog meer hbo- en academische opleidingen worden toegevoegd.’

De hogeschool en Duitse universiteit zijn, in tegenstelling tot de eerdere partijen, ervan overtuigd dat het plan voor universitair onderwijs in Haarlem financieel haalbaar is. De Nederlandse publieke universiteiten vonden dat er te veel risico’s aan het project zaten, aangezien het afhankelijk is van de financiering van collegegeld van leerlingen. De hogeschool en Duitse universiteit denken zelf dat met 500 á 600 leerlingen, niet meer dan het  collegegeld van de leerlingen nodig is. Of dit klopt, valt nog te bezien.

In nabijgelegen gebouwen rond de Koepel komen studentenhuizen en sociale huurwoningen. In onderstaand audiofragment, geproduceerd door Fleur Nuijten, laat kwartiermaker van Open de Koepel Ynte Bakhuizen zijn licht schijnen op het effect van deze actie op het huidige woningtekort in Haarlem. Bakhuizen houdt zich bezig met het voorbereiden en in goede banen leiden van dit herontwikkelingsproject.

https://soundcloud.com/user-598953052-364365049/de-koepelgevangenis-krijgt-een-maatschappelijke-bestemming-1/s-vjDJXzrVd6E?si=fe72e8e111664b739c41e06064c4fba0&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *