De bibliotheek: Een bruisende huiskamer van de stad

De bibliotheek: Een bruisende huiskamer van de stad

De Bibliotheek Haarlem Centrum, hoofdvestiging van Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

ZUID-KENNEMERLAND – De Bibliotheek Zuid-Kennemerland heeft tegenwoordig steeds meer te bieden dan alleen het uitlenen van boeken, ze vervult ook een aantal maatschappelijke taken. De bibliotheek wil voor iedereen toegankelijk en nuttig zijn.

Bibliotheek Zuid-Kennemerland telt 10 vestigingen verspreid over de gemeentes Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Hillegom en Zandvoort. Hier kun je tegenwoordig niet meer alleen maar terecht voor het uitlenen van boeken. ‘De bibliotheek is een plek waar mensen zich prettig voelen, waar ze kunnen werken en studeren, waar ze contact hebben en kennis kunnen delen’, vertelt directeur Bibliotheek Zuid-Kennemerland Roxane van Acker, ‘Het is een laagdrempelige plek waar mensen terecht kunnen om verder geholpen te worden.’

Naast het aanbieden van boeken en het zo goed mogelijk laten aansluiten van de collectie op de vraag van de leden vervult de bibliotheek ook een aantal maatschappelijke taken. Hiermee heeft de bibliotheek een belangrijke rol binnen de gemeente. Zo houd ze zich samen met scholen en andere organisaties bezig met het belang van taalontwikkeling door kinderen te inspireren en te motiveren om te lezen. Ook helpt de bibliotheek met digitale vaardigheden, bijvoorbeeld voor wanneer mensen via de CoronaCheck-app toegang willen bij een evenement. Hiermee wordt er gezorgd dat de tweedeling in de samenleving omtrent digitalisering niet alleen maar groter wordt. Samen met andere partners vind de bibliotheek het belangrijk dat mensen blijven leren en bieden zij ook hulp bij ontwikkeling als bijvoorbeeld bij het leren van de Nederlandse taal.

Je hoeft geen lid te zijn om een krantje te lezen of te studeren in de bibliotheek. Ook zonder lidmaatschap kun je bij de bibliotheek terecht.

‘Zeker in een tijd als deze waar eenzaamheid echt steeds meer een thema wordt – niet alleen onder de ouderen – is de bibliotheek een hele fijne en belangrijke plek om met elkaar te zijn, kennis te delen en elkaar te kunnen inspireren,’ aldus Roxane van Acker.

In dit interview hoort u Boris Jagtenberg in gesprek met Roxane van Acker, directeur van Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

Over de auteur

Lisa Kattenberg

Lisa Kattenberg is 19 jaar oud en eerstejaars journalistiekstudent aan de Hogeschool van Utrecht. Ze is erg benieuwd naar wat deze studie haar zal brengen en kijkt er naar uit om dit jaar te ontdekken waar haar interesses liggen. 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.' - Pippi Langkous

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *