BSO CompaNanny kampt met personeelstekort

BSO CompaNanny kampt met personeelstekort

Foto: Roel Wijnants, Flickr

HAARLEM – Kinderopvang ’t Hazeltje is een begrip in Haarlem en omstreken. Sinds de zomer van 2019 valt ’t Hazeltje onder het bewind van CompaNanny en sinds 1 januari dit jaar delen ze dezelfde naam. Echter is met deze naamsverandering een personeelstekort  niet opgelost.

 

Kinderopvang CompaNanny kampt, net als de gehele kinderopvang branche, met een groot personeelstekort. Hiervoor zijn veel redenen aan te wijzen. De vraag aan kinderopvang is de laatste tijd gigantisch gestegen. Bijvoorbeeld door ouders die meer thuis moeten werken en zich in een kantoor vol kinderspeelgoed lastig kunnen concentreren, maar ook door zorgmedewerkers die haast geen tijd meer voor hun kinderen kunnen maken. COVID-19 speelt hierin een grote rol, eveneens als in andere zaken. Zo zijn de regels vanuit de GGD strenger geworden. Hierdoor mag een pedagogisch medewerker voor veel minder kinderen in een samengestelde groep zorgen, en ervaart zo hogere werkdruk. Tevens heeft het virus effect op de werknemers. Vaak zijn er mensen die tijdelijk uitvallen, maar ook mensen die langdurig ziek worden.

Echter blijkt het probleem veel breder dan dit te zijn. Terwijl we zien dat de vraag naar kinderopvang historisch hoog is, blijven de aantal aanmeldingen voor de opleiding tot pedagogisch medewerker gestaagd dalen. Bij de acht vestigingen in Haarlem lopen de personeelsgetalen af. Mensen gaan met pensioen of hebben de afgelopen tijd ander werk gevonden.

Nu probeert CompaNanny op veel manieren nieuwe mensen te werven. Zo bieden ze dubbele reiskostenvergoeding aan en gaan ze binnenkort een traject beginnen met 40 BBL’ers (Beroeps Begeleidende Leerweg). Ook wordt er een gesprek aangeknoopt tussen de GGD en verscheidene kinderopvangen over een nieuwe regelgeving. Hiermee is het doel de werkdruk te verlagen.

 

Meer weten over de huidige situatie over de kinderopvangen bij u in de buurt. Luister dan naar een gesprek tussen Anouk von Scheven en Shirley Post (Vestigingsmanager op vijf locaties voor buitenschoolse opvang bij CompaNanny in Haarlem). Hierin verteld Shirley Post onder andere over hoe zij vanuit het management noodgedwongen naar de vloer moest, om haar collega’s en de kinderen te ondersteunen.

Over de auteur

Jannes van Leeuwen van Leeuwen

Jannes, 19 jaar, is geboren en getogen in Haarlem. Hij is met een stukje toeval in journalistische wereld belandt. Jannes zijn interesse in journalistiek is ontstaan in het schrijven. Schrijven van poëzie om precies te zijn. Na zijn afgewezen aanmelding aan ArtEZ voor de opleiding Creative Writing moest Jannes zijn vizier op iets nieuws richten. Al snel komt de opleiding journalistiek aan Hogeschool Utrecht op zijn pad. Met een scherpe blik en fraaie woorden Jannes groeit langzaam uit tot een hoofdrolspeler in het journalistieke landschap.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.