De internationale dag van de armoede staat weer voor de deur

De internationale dag van de armoede staat weer voor de deur

HAARLEM/HILLEGOM- Armoede is iets wat we in Nederland bijna niet kennen. Maar ook in dit welvarende kikkerlandje als Nederland is er genoeg armoede. Om deze mensen, die niet veel te besteden hebben een hart onder de riem te steken, worden er verschillende inzamelingsacties georganiseerd. Waaronder ook in Haarlem en Hillegom.

17 oktober is het de internationale dag van de armoede. Op deze dag staan we stil bij het feit dat zelfs in Nederland niet iedereen genoeg geld heeft om leuke dingen te doen, te sporten en in de ergste gevallen niet eens genoeg geld hebben om eten te kopen.

In Haarlem en omgeving wordt nu al veel gedaan om mensen met minder geld tegemoet te komen. Zo doet de gemeente Haarlem er alles om armoede onder de burgers te voorkomen. Ook heeft Haarlem een voedselbank waar mensen die moeten rondkomen van een heel laag inkomen gebruik van kunnen maken.

In Hillegom een plaatsje vlak bij Haarlem gaan ze nog verder om de armoede onder de burgers te voorkomen. Hier is namelijk in april van dit jaar een organisatie gestart genaamd ‘Hillegoms tasje’. Deze organisatie bestaat uit een klein groepje vrijwilligers die elke dinsdag- en vrijdagavond, overgebleven brood bij de bakker, restjes van de horeca en allerlei andere overgebleven spullen langs brengen. Annemiek Cornellissen bedacht het idee van het Hillegoms tasje. In januari van dit jaar, kreeg zij namelijk van bakkerij Ammerlaan in Hillegom te horen dat er veel brood overbleef en uiteindelijk werd weggegooid. ‘Ik ben zelf heel erg tegen verspilling, toen ik dat hoorde besloot ik een idee te bedenken om deze verspilling tegen te gaan.’ Annemiek en haar Hillegoms tasje doen net even wat anders dan de welbekende voedselbank in Hillegom. Het Hillegoms tasje geeft namelijk niet alleen wekelijks vijftien tasjes weg aan mensen die het financieel lastig hebben, maar een gedeelte van de tasjes gaan ook naar mensen die eenzaam zijn of een moeilijk verleden achter de rug hebben. ‘Ik vind het sociale gedeelte van het werk misschien wel het leukst. Ik vind het altijd zo leuk om te zien hoe we mensen met zo iets kleins, als het geven van een tasje met voedsel zo blij kunnen maken’, vertelt Annemiek Cornelissen.

Over de auteur

Jorn de Haas

Jorn de Haas is student op de hogeschool Utrecht. Al vanaf zijn 7de jaar wil Jorn journalist worden. In het begin was Jorn voornamelijk geïnteresseerd in de sportkant van de journalistiek, op latere leeftijd ontstond zijn interesse voor de politiek. Hij is de opleiding ingegaan met de gedachte: 'Als je in een doel gelooft zal je dat doel ook bereiken'.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.