Kerstkaartenactie verwarmt harten van eenzame ouderen

Kerstkaartenactie verwarmt harten van eenzame ouderen

Op verschillende plekken in Den Haag staan boxen voor de kerstkaartenactie van indebuurt. De organisatie vraagt Den Haag om een algemene kerstkaart te schrijven en in te leveren bij een van de locaties bij u in de buurt. De kaarten kunnen tot 16 december worden ingeleverd, hierna zal de organisatie de kaarten verdelen onder eenzame ouderen. Zo ook in verpleeghuizen.

Vroeger werden er veel kerstkaarten verstuurd, dat is nu echter anders. Met de digitalisering ontvangen onder anderen ouderen steeds minder kerstkaarten. Dat in combinatie met het feit dat veel ouderen geen familie meer hebben, leidt voor ouderen vaak tot een eenzame kerst.

Het verpleeghuis is mooi versierd met kerstbomen, nepsneeuw en lichtjes. In het restaurant zitten een aantal begin dementerende bewoners een kopje koffie te nuttigen. ‘Ellen, wat gezellig om jou te zien! Gaan we wat leuks doen?’ roept een bewoner. Ellen van Efferen (60) is 24 jaar activiteitenbegeleider in het verpleeghuis, zij organiseert verschillende activiteiten voor de bewoners. Vandaag halen de bewoners herinneringen op van vroegere feestdagen. Herinneringen als het bijwonen van de nachtmis, tijd spenderen met familie, kerstetalages bekijken en mooie kleding dragen komen allemaal voorbij, onder het genot van instrumentale kerstmuziek van James Last.

We mogen een kijkje nemen in de kamer van mevrouw Beerschot (83), zij woont al 3 jaar in het verpleeghuis en is begin dementerende. Haar kamer is schaars versiert met kerstversiering. Voor het raam hangt een papieren kerstster die licht geeft en op tafel staat een kerststukje. Met trots opent ze een doos en laat ze haar oude kerstkaarten zien. ‘In mijn jeugd gaven we nog geen cadeaus, enkel een warme kerstgroet’, vertelt mevrouw.  Adequaat reageert ze op de vraag of ze vorig jaar ook kerstkaarten heeft gekregen. ‘Ja, dat vond ik heel erg leuk! Maar ik had zo graag een kaartje terug willen sturen’, ‘Misschien wordt er dit jaar wel een adres achtergelaten’, zegt Ellen. ‘Dat zou een fijne verassing zijn’, antwoord mevrouw Beerschot.

Ellen vertelt dat ouderen vaak al blij zijn met kleine dingen en zo ook een simpele kerstkaart. ‘Sommige dementerende bewoners denken dat de kerstkaart speciaal voor hen is geschreven’. De kaarten krijgen een mooi plekje in hun eigen kamer of in de woonkamer van de groep. ‘Ik vind het een heel goed initiatief, omdat je mensen toch even een geluksmomentje bezorgd’, aldus Ellen van Efferen.

Over de auteur

Meggy Leegstra

Hallo! Mijn naam is Meggy Leegstra en ben 21 jaar oud. Ik ben opgegroeid in Rijswijk en ben vaak te vinden in Den Haag. Ik heb o.a. op school gezeten in Den Haag en heb City Host mogen zijn voor de mooie hofstad! Momenteel ben ik eerstejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht, ik maak graag content over maken over onderwerpen als, muziek, theater, samenleving en cultuur. Mijn doel is om een keer een documentaire serie te maken over een van deze onderwerpen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *