Vogels in trek

Vogels in trek

Loopt daar nou een steenloper? Zweeft daar een Jan van Gent? Ecoloog en vogelspotter Vincent van der Spek laat geen vogel uit zijn zicht vliegen. In de ijzige kou aan de Scheveningse kust staat Vincent opgesteld met verrekijker en al. Door de nieuwe lockdown stromen de Haagsche natuurgebieden weer vol met mensen die de natuur herontdekken. “Tijdens de vorige lockdown zag je ook dat mensen de natuur in trokken als alternatief voor de gesloten winkels en horeca. Een deel van die mensen bleef enthousiast maar veel ook niet, we zullen zien wat er dit keer gaat gebeuren.”

“Een hele slechte dag voor een interview” zegt Vincent lachend, “er trekken opeens mega veel vogels over.” Vincent is druk bezig de vogeltrek te tellen. Tussen bijna elke zin pauzeert hij even terwijl hij door zijn verrekijker kijkt, “een momentje hoor”, er volgt een hevig geklik voor een aantal seconden. Vincent maakt zoals veel vogelspotters gebruik van een soort tracker. Elke klik staat gelijk aan een getelde vogel van een bepaalde soort. “Sorry ik moet heel even de trekkende vogels tikken” zegt hij grijnzend. Vincent lijkt helemaal in zijn element als hij vol passie vertelt over de “vangst” van vandaag, “al meer dan 600 zeekoeten en 50 Jan van Genten.”

Elke winter is Vincent in Scheveningen te vinden voor de jaarlijkse vogeltrek. Terwijl we tussen de Scheveningse vissers staan legt Vincent uit waarom het vogelspotten sinds corona populairder is geworden. “Je ziet twee grote ontwikkelingen door corona, mensen hebben meer tijd en geld. Doordat mensen meer tijd hebben trekken ze de natuur in en proberen ze dieren te spotten. Dit hoeven niet per se vogels te zijn maar daar mondt het wel vaak op uit.” Vincent pauzeert weer een moment en tuurt door zijn verrekijker, vijf klikjes volgen, “zeekoeten”. Hij trekt zijn muts er maar bij op. Terwijl de wind nog wat harder begint te waaien vervolgt Vincent zijn verhaal, “waar hadden we het nou ook alweer over, oh ja en vogelspotten is natuurlijk ook super toegankelijk! Je gaat de natuur in met een vogelgids en verrekijker en voilà, het avontuur kan beginnen.”

De visser die naast ons staat gooit een nieuwe hengel uit, de gezette man geeft het aas een goede worp. Ondertussen lijken de vogels die voor ons langs lopen niet van hun stuk gebracht door de plons van de dobber. “Dat zijn steenlopers” zegt Vincent. “Daarvan overwinteren er daar maar iets van 500 in Nederland, maar omdat de kust van Scheveningen zo geschikt is kunnen er hier wel 200 zitten.” Na een minuutje van hevig tellen en klikken vervolgt Vincent zijn verhaal. “Doordat mensen meer geld hebben slaat die belangstelling voor vogels vaak over op een echte passie, mensen kopen camera’s van soms wel 1000 euro om plaatjes te maken van de vogels.” Dat betekent niet meteen dat het echte vogelaars zijn hoor, “die herken je altijd aan een verrekijker” zegt Vincent met een glimlach.

Vincent heeft zelf zijn passie ontwikkeld door zijn vader. “Vroeger ging ik altijd op met mijn vader naar vogels kijken in de weekenden, en dat ben ik na mijn jeugd nog fanatieker gaan doen.” Volgens de Haagsche ecoloog is vogels spotten allesbehalve saai, “je verveelt je bijna nooit tijdens het vogels kijken, er vliegen altijd wel een paar soorten over of er gebeurt iets onverwachts.” Net terwijl Vincent zijn zin afrondt roept hij: “kijk!” en er volgt een stilte. “Als je daar goed kijkt in de verte zie je een grijze zeehond”, de timing kon haast niet beter.

Over de auteur

Sem Demmink

Hallo allemaal ik ben Sem Demmink. Ik ben journalist en ik maak producties voor de Nieuwsooievaar. Ik ben van mening dat achter elk persoon wel een interessant verhaal verborgen zit. Mijn doel is om het nieuws creatief te belichten en iedereen zijn verhaal te laten doen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.