De nieuwe manier van muziek maken

De nieuwe manier van muziek maken

Olle tijdens het maken van zijn muziek

Het opnieuw ingaan van een lockdown, heeft bijna iedereen in Nederland wel getroffen. Zo ook de opleiding muzikant producer op de Albeda school in Rhoon die ineens online les moest gaan geven. “Een muziekopleiding via online les werkt voor geen meter. Ik kan hooguit een beetje op de tafel tikken.”

 

 De meeste studenten zullen het vast herkennen, online les. Niet iedereen vindt het altijd even erg. Sommigen kunnen zo hun achterstanden inhalen, maar wat nou als je een muziekopleiding doet. Lukt het dan wel om online les te volgen?

Online les

Olle Cornelissen is een jongen van 16 jaar oud en volgt de opleiding muzikant producer op de Albeda school in Rhoon. Hij heeft eindelijk weer les op school, maar blikt terug op de tijd dat hij online les had. In zijn kamer heerst er een prettige sfeer. Aantal gitaren en basgitaren staan in de hoek van zijn kamer. Verder vind je op zijn bureau een laptop met daarvoor een keyboard. “Online een muziekopleiding volgen werkt gewoon niet”, zegt hij met een klein glimlachje van schaamte op zijn gezicht. “Dan hebben wij bijvoorbeeld drum les, maar ik heb hier geen drumstel. Wat kan ik dan doen? Een beetje op mijn tafel tikken met mijn vingers”, vertelt Olle verontwaardigt. Verder legt Olle uit dat hij het vervelend vond om online band les te krijgen. Het idee is dat de studenten samen in een bang gaan repeteren en muziek gaan maken, maar met een online les is dat vrijwel onmogelijk.

Toch ging de opleiding door tijdens de lockdown. De studenten maakten nu niet meer samen muziek, maar er werden bestandjes naar elkaar gestuurd die zij zelf inspeelden. Deze konden de andere studenten dan weer gebruiken voor hun projecten. Het hele idee van samen repeteren was dus verdwenen.

Niet altijd vervelend

Olle vond het niet altijd erg om online les te hebben. “De vakken zoals Nederlands, Engels of rekenen was heerlijk om online te hebben. Wel merkte ik dat ik veel minder aan het opletten was tijdens de online les, want op school word je erop gewezen als je afdwaalt en nu gebeurde dat niet”, vertelt hij lachend. Olle merkte ook dat veel docenten het online lesgeven niet ideaal vonden. Het lesmateriaal werd niet voor elke les aangepast. Wel gaf Olle een voorbeeld dat de docent die de pianolessen geeft, geen pianoles meer kon geven en daardoor iets anders moest bedenken. Ook is het voor docenten niet prettig om constant je studenten te vragen of ze nog wel opletten.

Overlast

Leo Cornelissen, de vader van Olle, werkte tijdens de lockdown veel uit huis. Het leek mij dat het erg vervelend kan zijn als je thuis werkt en een kind hebt dat de hele dag door muziek maakt. Echter ontkrachtte Leo dit idee en vertelde dat hij het juist alleen maar leuk vindt. “Wij hebben misschien wel geluk, omdat we een groot huis hebben en zo iedereen zijn eigen kamer heeft, maar ik heb er totaal geen last en vind het eigenlijk superleuk. Constant muziek horen heeft ook iets levendigs. Zo kan het erg prettig zijn als je af en toe geluid van boven hoort komen”. Leo die met veel trots en een grote glimlach praat, vertelt wel dat af en toe in de avond de basboxen erg hard kunnen klinken en daar dan op gewezen moet worden, maar over het algemeen vindt Leo het juist super prettig.

Beluister hieronder wat Olle vindt van muziek maken via een laptop

[embed]https://soundcloud.com/user-111294286/de-nieuwe-manier-van-muziek-maken/s-Izg4wEyXSnW?si=c4f32ad5cd7d4887874ab74de8df8de8&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing[/embed]

Over de auteur

Freek Verelzen

Ik ben Freek Verelzen, Ik ben student op de school van journalistiek. Verder woon ik al heel mijn leven in Den Haag. Mijn doel is om actueel nieuws uit Den Haag te maken. Ook wil ik alle kanten van het nieuws benaderen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.