Ypsilon Den Haag valt in de prijzen als “club van de week”

Ypsilon Den Haag valt in de prijzen als “club van de week”

Ypsilon, een vereniging voor familieleden en naasten van mensen met psychose-gevoeligheid, is afgelopen maandag in de prijzen gevallen. De organisatie ontving het aanzienlijke bedrag van 5.000 euro van de Vriendenloterij. Ypsilon was namelijk de gelukkige ‘club van de week’.

De Clubs van de Week is dus een initiatief van de Vriendenloterij. Tot en met 31 december 2021 benoemt de VriendenLoterij 100 clubs, verenigingen en stichtingen tot ‘Clubs van de Week’. Zij krijgen elk een bijdrage voor een specifiek doel of een maatschappelijk project voor de club en haar leden.

Opvallend project Ypsilon

Voor het gebruik van de ontvangen 5.000 euro kiest Ypsilon een opvallend doel: Het vertalen van het beschikbare voorlichtingsmateriaal. Dit heeft alles te maken met het feit dat de afgelopen jaren het aantal allochtone patiënten binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) is toegenomen.

Een onderzoek uit 2011 van Dr J.P. Selten, psychiater en epidemioloog van het Maastricht Universitair Medisch Centrum, ondersteunt inderdaad de gedachte dat depressieve stoornissen meer voorkomen bij allochtone Nederlanders. Maar de psychose-gevoeligheid bij die groep is echter niet verhoogd ten opzichte van autochtone Nederlanders. ‘Wonen in een wijk met veel leden van de eigen etnische groep heeft een beschermend effect,’ stelt Selten.

Toch heeft Ypsilon ervoor gekozen om het geld in te zetten voor vertaling van het voorlichtingsmateriaal. Schijnbaar is de vraag om hulp van allochtone Nederlanders toch groot genoeg. Selten noemt verder discriminatie, sociale status en drugsgebruik als redenen voor de groei in buitenlandse psychiatrie-patiënten.

Over de auteur

Thomas Korsten

Hey! Ik ben Thomas Korsten, en ik ben student Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Voordat ik hier kwam te studeren, was ik werkzaam als redacteur bij de Formule 1 nieuwssite GPblog.com. Tegenwoordig deel ik ook nog andere creatieve content op mijn eigen sociale media kanelen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *