Tatoeëren in Coronatijd

Tatoeëren in Coronatijd

Trobbies in zijn tattoo shop in het Haagse centrum

Afgelopen week kondigde het kabinet versoepelingen aan in het Coronabeleid; gingen winkels weer open en konden ondernemers met een contactberoep ook weer aan het werk. Zo mocht ook Trobbies, een Haarlemse tattoo artiest die zijn shop in Den Haag heeft, ook weer open.  

Trobbies

Trobbies, die in het echt Thomas Brouwer heet, kan weer aan de slag. Thomas is steeds meer van Den Haag gaan houden, dit komt doordat hij de juiste mensen is tegengekomen en uiteindelijk niet meer is weggegaan. ‘Het is echt mijn stadje geworden’, zegt Thomas trots. Ondertussen tatoeëert Thomas al 10 jaar. Hij heeft altijd een eigen shop gehad, waar ook anderen artiesten werkten. Als je de shop van Trobbies binnenstapt, kom je helemaal in een andere wereld. Buiten loop je nog in de grauwe wereld, met weinig vormen, maar binnen in de shop zie je van alles, van posters tot eigen werk van de artiesten die in de shop werken. De hele muur hangt vol. Thomas verwelkomend mij in zijn shop. Hij draagt kleding die onder street fashion valt. Zelf heeft de artiest ook aardig wat tattoos.

Lockdowns

In de lockdowns ontving Thomas wel staatssteun, maar dit was niet genoeg om van rond te komen. ‘Ik kon er geen maand huur van betalen’, vertelt Thomas. Zelfs als hij het drie maanden bij elkaar zou opsparen, zou dit niet mogelijk zijn. Thomas heeft in de lockdowns geleerd om op andere manieren geld te verdienen. Zo is hij meer gaan focussen op merchandise, prints en schuift hij met zijn bufferpotjes. Merchandise en prints waren al onderdeel van het werk van de Haarlemse, maar tijdens die lockdowns heeft hij dit alleen maar uitgebreid. Ook neemt de aandacht voor zijn bedrijf af. Voor de lockdowns verspreide zijn werk van mond tot mond of was de artiest bezig met projecten die hem juist meer aandacht opleverde, wat goed is voor zijn bedrijf. Tijdens de lockdown kwam dit bijna helemaal stil te liggen.

Verleren

Gelukkig verleer je het tatoeëren niet snel. ‘Tatoeëren heeft te maken met spiergeheugen, net zoals bij sporten’, zegt Thomas. Alhoewel je het dus niet kan verleren, is het wel altijd weer even wennen, net zoals bij sporten. ‘Daar moet je ook weer aan je balgevoel en je conditie werken’, maakt Thomas de vergelijking. Daarnaast blijft Thomas veel tekenen. Je kan niet zeggen dat tatoeëren hetzelfde is als tekenen. ‘Ik houd mijn machine anders vast dan ik mijn potlood vasthoud. Ik doe mijn lijnwerk anders met een machine dan met een potlood’, aldus Thomas.

Afgelopen zaterdag kon de shop van Thomas weer open en kon hij weer klanten ontvangen. Ben je benieuwd hoe hij de lockdowns emotioneel heeft ervaren en waar hij nu mee bezig is? Luister dan hieronder naar de reportage, waar de verslaggever langs gaat in de shop van Trobbies om het hierover te hebben.

https://soundcloud.com/user-966403123/interview-trobbies-den-haag/s-HEYK7HXaTSD?si=d3d81fb695c14aecb97ef199e779cf17&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.