Haags Historisch Museum heeft een nieuwe compositie: 800 jaar Binnenhof

Haags Historisch Museum heeft een nieuwe compositie: 800 jaar Binnenhof

In het Haags Historisch Museum is sinds kort een nieuwe compositie te bewonderen. De tentoonstelling gaat over 800 jaar Binnenhof. De schilderijen en andere werken nemen je mee door de wereld van het machtscentrum van de Nederlandse geschiedenis. 

Als je binnenkomt wordt er eerst vriendelijk verzocht om de jassen beneden op te hangen. Vervolgens kan je beginnen met rondkijken in de eerste zaal. Gelijk bij binnenkomst zie je een aantal schilderijen aan de linkerzijde hangen. Ze lijken allemaal in dezelfde stijl geschilderd te zijn. Op alle schilderijen is het Binnenhof met prominente personen te zien. Als je doorloopt naar het centrum van de zaal dan is er een houten structuur van het Binnenhof. De structuur omvat schuifdeuren waarin omschrijvingen staan van het gebouw. Bij elke sectie is een schuifdeur met een uitleg over de constructie en de geschiedenis achter deze vleugel van het geheel. Er worden ook een paar belangrijke personen beschreven. 

Een groot doek staat centraal geplaatst in de kamer. Een timer loopt af en nadat die om is lijkt er een soort documentaire te beginnen. In de documentaire wordt het Binnenhof beschreven door de tijd heen. Het verhaal begint met de eerste aanleg in de 13e eeuw. Sindsdien is het gebouw vrijwel altijd onderworpen aan constructie en machtsverandering. De presentatie eindigt met de huidige tijd waarin we Mark Rutte als premier aan het roer hebben.  

Na de documentaire is het doorlopen naar de tweede zaal. Hier lijkt het Binnenhof van de laatste eeuw en huidige tijd geportretteerd te worden. In deze zaal zijn er voornamelijk foto’s en objecten te vinden. Op de eerste twee foto’s staan protesten afgebeeld die plaatsvinden voor het Binnenhof. De sfeer van deze zaal is compleet anders dan de eerste, je ziet echt een verandering van het gebouw zowel letterlijk als figuurlijk. Door een aantal aanpassingen door de jaren heen ziet het er veel groter uit dan in de eerste zaal. Er zijn een aantal vleugels bijgebouwd in de eeuwen na de eerste aanleg. Je kan ook zien dat het Binnenhof transformeert van slechts een regeergebouw naar een echt centraal machtssymbool in de Nederlandse samenleving. Er wordt beschreven dat ook de Duitsers in de tweede wereldoorlog het Binnenhof als regeergebouw zagen. Bij het verlaten van de tweede zaal zie je aan de linkerkant nog een groot portret hangen van de leden van de Duitse regering die voor het binnenhof poseren. 

In de derde zaal hangen een aantal schilderijen van machthebbers. Er heerst een hele imponerende sfeer. De personen die staan afgebeeld op de werken stralen allemaal veel macht en zelfvertrouwen uit. De gebroeders De Witt zijn de enige met nog een kleine grimas op het gezicht. Medebezoeker Kyra Groenewegen vindt de compositie erg interessant: “Ik vind het een leuke en informatieve compositie, de schilderijen zijn bovendien echt prachtig.”  

In de vierde en laatste zaal staat de democratie centraal. Er zijn wat schermen met informatieve filmpjes over hoe de democratie is ontstaan in het Binnenhof. Ook zijn er wat beelden waar volwassenen worden geïnterviewd over het vertrouwen in de politiek. De boodschap achter alles lijkt te zijn dat het Binnenhof een alsmaar veranderende machtsplek is, een plek die constant mee gaat met zijn tijd.  

Over de auteur

Sem Demmink

Hallo allemaal ik ben Sem Demmink. Ik ben journalist en ik maak producties voor de Nieuwsooievaar. Ik ben van mening dat achter elk persoon wel een interessant verhaal verborgen zit. Mijn doel is om het nieuws creatief te belichten en iedereen zijn verhaal te laten doen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.