Overvolle supermarkt door de kerstdagen

Overvolle supermarkt door de kerstdagen

Tijdens de kerstdagen dit jaar is er een grote toestroom naar de supermarkten. De gourmetsets en bittergarnituur vliegen de deur uit. Door de corona maatregelen zijn reguliere kledingzaken en winkels gesloten. Mensen die toch nog even snel een kleinigheidje willen kopen doen dat vaak in de supermarkt. Een staatslot of een chocolade set van Merci zijn misschien niet de meest originele cadeaus maar het moet er maar mee door dit jaar. En die extra toevoer van last minute shoppers is te voelen. 

Als je de Albert Heijn aan het Savornin Lohmanplein binnenkomt dan kan je maar aan een ding denken: snel alles halen en maken dat je hier wegkomt. Het eerste wat opvalt is dat de winkelwagentjes op zijn. De klanten die net buiten de winkel staan zitten als aasgieren te wachten tot iemand de winkel verlaat en zijn karretje afgeeft. Eenmaal door de klapdeurtjes begint de hel. Elke bocht moet je jezelf manoeuvreren door agressieve en gestreste shoppers. Meer dan de helft van de mensen staat te telefoneren, waarschijnlijk overleg met het thuisfront.  

De eerste paar benodigdheden van bijna iedereen: groenten. Op de groente afdeling ziet alles er nog hartstikke vers uit. Opvallend is ook dat er vrijwel geen lege schappen zijn te vinden. De medewerkers staat het zweet op het voorhoofd terwijl ze alles netjes bijhouden.  

Als je doorloopt richting de bakkerij dan begin je de drukte pas echt te voelen. Er staat een rij bij de bakkerij van mensen die wachten tot de croissantjes eindelijk worden bijgevuld. De geur van de verse broodjes is net zo lekker als altijd. Dan ontstaat er onvermijdelijk een akkefietje. Een boze mevrouw wilt graag nog twee extra stokbroden hebben, en wel nu. De Bakkerij medewerker legt de mevrouw uit dat hij de oven niet heet kan blazen en dat het gewoon afwachten is. Ondanks de druk van alle klanten is het opvallend dat de jonge man de saucijzenbroodjes niet zomaar in de bak mietert. Hij lijkt de broodjes aan te vullen met dezelfde zorgvuldigheid en kalmte als dat hij normaal zou doen.  

Na alles binnen te hebben is het tijd voor de meest hectische plek: de kassa’s. Kassamedewerker Koen Zandbergen legt uit hoe de chaos gemanaged wordt: “Rondom de kerst wordt er meer personeel ingezet. Dit doen we om alles in goede banen te leiden”. “En natuurlijk zet ook iedereen een tandje bij” voegt Koen nog lachend toe.  

Tijdens het gesprek blijft Koen stelselmatig zijn steekproefcontroles uitvoeren. Volgens de 18 jarige Hagenees betekent meer drukte ook meer diefstallen: “Tijdens de kerstdagen zien wij een toename in het aantal pogingen tot diefstal, maar omdat er ook meer observatie is worden er automatisch ook meer mensen opgepakt.”   

De zelfscan paden staan ook volgepakt met mensen. Je hoort overal de piepjes van de gescande boodschappen. Na alle boodschappen te hebben gescand rest alleen nog de bon knop. Het bonnetje verschijnt uit de machine en voilà, daar is het ticket naar de uitgang. Na het karretje te hebben afgegeven is er nog een laatste stop: de service balie. Ook deze staat gevuld met mensen die oudejaarsloten aan het kopen zijn. Een oude man koopt een staatslot. Net terwijl de jongen achter de balie het lot wilt inscannen stopt de man hem: “doe toch maar twee loten jongen, dit gaat mijn jaar worden.”  

 

Over de auteur

Sem Demmink

Hallo allemaal ik ben Sem Demmink. Ik ben journalist en ik maak producties voor de Nieuwsooievaar. Ik ben van mening dat achter elk persoon wel een interessant verhaal verborgen zit. Mijn doel is om het nieuws creatief te belichten en iedereen zijn verhaal te laten doen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *