De historische bordesscene, maar dan Coronaproof

De historische bordesscene, maar dan Coronaproof

Kabinet Rutte 4 op het bordes van Paleis Noordeinde

Na 299 dagen formeren, verschenen de nieuwe ministers vandaag Coronaproof op het bordes van Paleis Noordeinde. Zonder Sigrid Kaag want zij is positief getest op Corona.

Het nieuwe kabinet

Langzaam druppelt het nieuwe kabinet binnen, wat meteen opvalt is de grote zaal met sierlijsten en rood tapijt. Vanmorgen om elf uur kwamen alle minister en staatsecretarissen bijeen op Paleis Noordeinde. Hier werden ze, door premier Mark Rutte, voorgesteld aan de koning en vervolgens beëdigd.

‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’

Ze lopen in een lange rij langs de Koning en knikken een voor een, want een hand geven mag nu natuurlijk niet. Zodra alle ministers bij de koning langs zijn gelopen, stellen ze zich op achter in de zaal. Hier zal de eed of de belofte worden afgelegd. Ze zeggen dan ‘Ja, dat beloof ik’ of ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’.

Videoverbinding

Minister van financiën Sigrid Kaag kon er vandaag niet bij zijn. Zij testte positief op het Coronavirus en zit dus in zelfquarantaine. Haar eed legde ze af via de videoverbinding op een groot scherm. Volgens Habtamu de Hoop, Tweede kamerlid voor de PvdA, is dit niet de eerste keer dat dit gebeurt: ‘in 1982 ontbrak Hans van Mierlo, ook van D66. Hij werd op dat moment geopereerd’

Anderhalve meter

Vanwege de coronamaatregelen vond de bordesscene niet plaats op de trappen van Paleis Huis ten Bosch, maar bij Paleis Noordeinde. Waar meer ruimte is, zodat er afstand kon worden gehouden. Alle minister stonden netjes op anderhalve meter van elkaar.

Luister hier het aanvullende audio fragment waarin journalist Anna Hilde Faber en Tweede kamerlid Habtamu de Hoop live meekijken met de beëdiging en bordesscene.

Over de auteur

Anna Hilde Faber

Anna Hilde Faber is een jonge, betrokken journalist met een passie voor maatschappelijke onderwerpen en binnenlandse politiek. Ze schrijft voor De Nieuwsooievaar over regionale onderwerpen in en rond Den Haag.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *