Boerenmarkt brengt sfeer naar nieuwe locatie Hofplaats

Boerenmarkt brengt sfeer naar nieuwe locatie Hofplaats

Lopend langs de Hofvijver in Den Haag zie ik in de verte een markt. Hoe dichterbij je bij de markt kom, hoe beter je de geur van verschillende soorten voedsel ruikt. De Haagse Boerenmarkt is van plaats veranderd, en staat nu aan op de Lange Poten in Den Haag.

Recht voor mij staan aan de linker- en rechterkant verschillende kraampjes naast elkaar. De markt is nog geen uur open, en er zijn al vele mensen afgekomen op de heerlijke geur van versgebakken broodjes en andere lekkernijen. Ik besluit eerst langs de rechterkant van de markt te lopen. Het eerste kraampje wat er staat is een groentekraam. Aan de ene kant verschillende groentes, van tomaten tot aan seizoensgebonden pompoenen. Aan de andere kant word je verblind door allerlei kleuren, al het fruit is hier bij elkaar verzameld en wordt prachtig weergeven op de displays. Het is echt de aandachttrekker van de markt, want het valt gelijk op dat er een hele groep mensen staan te wachten om hun favoriete vitamines aan te schaffen.

‘Prachtig uitzicht op de Hofvijver’

Ik besluit een stukje verder te lopen tot aan een bakkerskraampje. De geur van net gebakken koekjes treft gelijk mijn aandacht. ‘Goede morgen, zou ik zo’n macadamia koekje mogen, alstublieft?’ vraag ik aan het jonge meisje wat achter de toonbank staat. ‘Natuurlijk!’ Ze verpakt mijn koekje netjes in een zakje en geeft het mij aan. ‘Bakken is een van mij grootste hobby’s, ik mag dat nu doen voor mijn vader zijn kraampje.’ Ze wijst naar de man die naast haar staat. ‘Ik doe dit nu ongeveer 3,5 jaar, naast mijn fulltimebaan, als hobby.’ Verteld haar vader. ‘Dit is de eerste keer dat ik op deze plek sta, en de eerste keer op de Haagse Boerenmarkt. Maar de sfeer is erg warm, en wij hebben prachtig uitzicht op de Hofvijver.’

‘Toch nog plezier tijdens de Lockdown.’

Nadat ik het koekje heb afgerekend besluit ik mijn route voort te zetten en te kijken wat de boerenmarkt nog meer te bieden heeft. Groenten en fruit zijn populair, want er staan in totaal drie van dat soort kraampjes op de markt. Ook zijn er twee kraampjes met kaas, en een vlees kraam. Echter, tussen al de relatief grote marktkramen staat er een klein, schattig kraampje. Een jonge dame, van naar schatting ongeveer 24 jaar oud, staat, terwijl ze bepakt is met warme kleding, te praten met een klant. In de geweven mandjes voor haar verkoopt ze allerlei verschillende paddenstoelen. Namen van paddenstoelen die je niet snel in de winkel ziet liggen, zijn hier wel verkrijgbaar. Eekhoorntjesbrood en shiitake, maar ook bekendere paddenstoelen zoals kastanjechampignons en oesterzwammen liggen klaar voor de winterse recepten. ‘Dit is de eerste keer dat ik op een markt sta,’ verteld deze dame genaamd Gilaine. ‘Dit is weer iets nieuws voor mij. Ik ben blij dat zoiets nog wel door kan gaan, ondanks dit hele corona-gedoe. Het is wel koud, maar een praatje maken met deze mensen laat de kou snel vergeten.’

Over de auteur

Fernanda Klarenbeek

Mijn naam is Fernanda Klarenbeek, ik ben 19 jaar oud en kom uit Den Haag. Ik ben eerste jaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Schrijven doe ik graag, hier haal ik mijn creativiteit uit. Het liefst schrijf ik over lifestyle maar ook over maatschappelijke onderwerpen zoals milieu. Mijn interesses liggen erg breed.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *