Geknipt worden tijdens een voorstelling in de Koninklijke Schouwburg

Geknipt worden tijdens een voorstelling in de Koninklijke Schouwburg

In de kappersstoel voor het orkest

Alle sociale media stonden er mee vol, de ‘kapsalonacties’ in verschillende concertgebouwen in het land. Eén van die concertgebouwen was de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Zelfs na een officiële waarschuwing van de gemeenten gingen de deuren niet dicht.

Een orkest en een kappersstoel

Een zaal tot de nok toe gevuld met mensen, een orkest op het podium met vooraan een kappersstoel. Een beeld wat je niet vaak zult zien, zeker niet in deze tijd. De tijd dat horeca en evenementen niet door mogen gaan vanwege de lockdown. De Koninklijke Schouwburg in Den Haag was afgelopen woensdag ingericht als ‘kapsalon’ als protest tegen deze maatregelen. Naast de De Koninklijke Schouwburg in Den Haag doen er concertgebouwen vanuit het hele land mee aan de actie. ‘Maar een handjevol theaters doet woensdag toch niet mee aan de protestactie Kapsalon Theater’, laat medeorganisator Ed Struijlaart aan het ANP weten.

Officiële waarschuwing

In de loop van de middag was de zaal volledig gevuld met vrolijke bezoekers, ongeveer 150 mensen. Ze konden genieten van de muziek en hadden ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring. De boa’s van de gemeente Den Haag hebben in de foyer van de Koninklijke Schouwburg met de directeur gesproken en een officiële waarschuwing uitgedeeld.

Wereldwijd nieuws

Ook de buitenlandse media pikt het verhaal op. Zo schrijft Claire Moses in de New York Times: ‘Dozens of theaters and museums in the Netherlands planned to open as hair salons and gyms on Wednesday in what was billed as a playful protest over a continued nationwide lockdown in the arts sector even as restrictions on some businesses were reduced’.

The show must go on

Ondanks de waarschuwing zat de sfeer er goed in bij de Haagse schouwburg en is de show doorgegaan. Op twitter verschijnen een hoop positieve reacties, Andrea de Vries, inwoner van van Den Haag, zegt “Goed dat ze doorzetten. Als ik niet in quarantaine had gezeten, was ik gekomen.” Het spektakel duurde tot ongeveer 13:30 uur. Het is bij een waarschuwing gebleven en de bezoekers hebben de zaal vreedzaam verlaten.

Over de auteur

Anna Hilde Faber

Anna Hilde Faber is een jonge, betrokken journalist met een passie voor maatschappelijke onderwerpen en binnenlandse politiek. Ze schrijft voor De Nieuwsooievaar over regionale onderwerpen in en rond Den Haag.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.