Theater gaat na lange tijd ook weer open

Theater gaat na lange tijd ook weer open

Volgende week vrijdag (25 februari) gaat het hele land weer volledig open. Een week eerder zullen de horeca, bioscopen, maar ook de theater en concertzalen opengaan. Dit is wel nog tot een bepaalde tijd. Vanaf volgende week geld voor deze locaties de eigen bepaalde eindtijd. Het is niet altijd even makkelijk om open te gaan nadat je zo een lange tijd dicht bent geweest. Er moeten genoeg bezoekers komen en de stukken die soms wel 2 jaar hebben stilgelegen moeten opeens weer gespeeld gaan worden.

Het Kabinet heeft afgelopen dinsdag (15 februari) een persconferentie geven waarin minister Kuipers vertelde dat het land weer opengaat. Zo laten ze op de site van rijksoverheid weten dat ondanks de coronabesmetting erg hoog zijn en veel mensen in quarantaine zitten het land toch opengaat. Dit met de reden, omdat we beter beschermd zullen zijn tegen het virus door de vaccinaties. Wel gaan we open in 3 stappen vertelde minister Kuipers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zo mogen ook de theater en concertzalen weer open. Deze week zijn de zalen nog wel met omstandigheden open. Zo zijn vaste zitplaatsen en het dragen van een mondkapje vooralsnog verplicht op culturele locaties waar meer dan 500 mensen aanwezig zijn. Bij een culturele locatie met minder dan 500 mensen geld de mondkapjesplicht niet meer en ook de 1,5 meter afstand hoeft niet meer gehanteerd te worden. Vanaf 25 februari wil het kabinet deze regels veranderen en versoepelen.

Bezoekers

Oscar Bouwhuis (woordvoerder Koninklijke Schouwburg) vertelt dat de verwachting is dat de bezoekersaantallen langzaam weer omhoog zullen gaan. Ook is het veel schakelen, want voorstellingen die eerst op 1,5 meter gespeeld moesten worden mogen nu opeens in volle zalen spelen. De woordvoerder van het theater Diligentia merkt dat een grote groep mensen echt wel staan te popelen om weer naar de culturele sector te mogen, maar ook ziet hij een groep waar voor het theater minder belangrijk is geworden in deze tijd. Om toch deze bezoekers weer naar het theater te krijgen en de andere bezoekers te verwelkomen wil het theater Diligentia deze mensen bij de eerstkomende voorstelling een kleine verrassing geven. De Koninklijke Schouwburg gaat ook wat extra’s doen voor de bezoekers, maar wat dat is kan de woordvoerder nog niet zeggen.

Financieel

Bouwhuis vertelt dat de Koninklijke Schouwburg een subsidie krijgt. “Misschien dat wij het dan iets makkelijker hebben door deze subsidie, maar goed ik denk dat geen enkel theater het makkelijk heeft in deze tijd”. Verder vertelt de woordvoerder van de Koninklijke Schouwburg dat ze nog steeds wel te maken hebben met afgelastingen van voorstellingen. “Sommige voorstellingen worden verplaatst, maar het blijft lastig want corona gevallen kunnen nog steeds leiden tot afgelastingen”, zegt Bouwhuis. Theater Diligentia heeft gebruik kunnen maken van steunmaatregelen. Dit compenseert het verlies een klein beetje vertelt de woordvoerder. Verder vertelt de woordvoerder dat Diligentia graag een theater wil zijn dat toegankelijk is voor iedereen dus de prijzen van de kaartjes zullen niet vors stijgen. Voor veel voorstellingen heeft Diligentia al een nieuwe datum kunnen vinden. De verwachting is dat de andere voorstellingen nog een plek kunnen krijgen in het schema, maar dat betekent wel dat andere voorstellingen dan weer verschoven moeten worden.

Over de auteur

Freek Verelzen

Ik ben Freek Verelzen, Ik ben student op de school van journalistiek. Verder woon ik al heel mijn leven in Den Haag. Mijn doel is om actueel nieuws uit Den Haag te maken. Ook wil ik alle kanten van het nieuws benaderen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *