200-jarig bestaan van het Mauritshuis zorgt ervoor dat de bloemen buiten staan

200-jarig bestaan van het Mauritshuis zorgt ervoor dat de bloemen buiten staan

200 jaar bestaan van het Mauritshuis museum

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat het Mauritshuis – ooit gebruikt als woonhuis voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen – een museum werd. Het Mauritshuis viert dit door het komende jaar in het teken te zetten van de inspiratie die het al deze jaren is geweest.

Tijdens dit feestjaar voor het Mauritshuis worden er negen verschillende tentoonstellingen opgevoerd. De aftrap van het jubileumjaar begon op 10 februari met de tentoonstelling In Volle Bloei. De tentoonstelling laat de bloemstillevens zien uit eigen collectie, maar ook collectie uit het buitenland. Alle schilderijen komen uit het jaar van ca. 1600 tot het jaar 1800. In de tentoonstelling wordt extra aandacht gegeven aan de vrouwelijke schilders in deze tijd. ‘Ik vond het hierin vooral gepast en een mooie gelegenheid, dit juist omdat de vrouwelijke schilders in de bloemenkunst zo een grote rol speelde’, verteld conservator Ariane van Suchtelen. ‘Ook moesten vrouwelijke schilders relatief meer hordes overkomen dan hun mannelijke collega’s.’

In Volle Bloei

Tom Postma Design in Amsterdam werkte aan het ontwerp van de tentoonstelling. Het thema van de bloemen wordt meegenomen in zijn ontwerp. Zo is er voor de wanden gekozen voor een bio-laminaat, gemaakt van bloemresten uit de bloemenindustrie. De kleur aan de wanden komt uit bloemen, waaruit de kleur geëxtraheerd is. Ook de voorgevel van het Mauritshuis is versierd door het idee van Tom Postma Design. ‘Om het hele Mauritshuis te bekleden met bloemen werd wat lastig, waardoor er is gekozen voor twee banen die in een watervalformatie hangen’, vertelt Van Suchtelen. ‘Ook worden er steeds meer bloemen bijgestoken, zodat het een steeds groter gordijn wordt.’ De bloemen die er hangen zijn nep, maar in de bakken voor het Mauritshuis worden bloembollen gepoot. ‘De bloembollen uit de bakken worden, nadat ze zijn uitgebloeid, weer recyclet en opnieuw gepoot,’ aldus Van Suchtelen.

Ariane van Suchtelen werkt als conservator bij het Mauritshuis en heeft de tentoonstelling In Volle Bloei vormgegeven. ‘Bij het vormgeven van een tentoonstelling bedenk ik eerst waar het over moet gaan. Soms heeft het een thema, zoals bij de tentoonstelling In Volle Bloei, en soms wil je juist een verhaal vertellen. Verder kijken we dan in de collectie voor welke kunstwerken geschikt zijn.’ Het Mauritshuis beschikt over een grote verzameling kunst. De kern van de huidige schilderijenverzameling van het Mauritshuis was bijeengebracht door de toenmalige stadhouder Willem V. Zijn schilderijenverzameling werd in 1795 als buit naar Parijs gebracht, om in 1815 weer terug te keren naar Den Haag. De teruggewonnen schilderijen vormden de basis van het Koninklijk Kabinet van Schilderijen dat in 1816 is opgericht door koning Willem I.

Het Mauritshuis door de jaren heen

Het Mauritshuis was niet altijd een museum. Johan Maurits van Nassau-Siegen gaf de opdracht om op deze prominente plek zijn eigen stadspaleis te bouwen. Architect Jacob van Campen heeft het gebouw ontworpen, waarbij Pieter Post hem assisteerde voor de afwerking van het interieur. Tijdens de bouw van het huis was Johan zelf in Brazilië, waar hij toen namens de West-Indische Compagnie (WIC) zat. Wanneer hij in 1644 terugkeerde naar Den Haag, was de bouw afgerond en trok hij in het Mauritshuis. Al na drie jaar vertrok hij naar Duitsland, waarna het Mauritshuis een tijdelijk onderkomen werd. Het huis werd ook vaak gebruikt als tijdelijk onderkomen voor belangrijke gasten van de regering.

Het Mauritshuis heeft meerdere restauraties ondergaan. Kort voor kerstmis in het jaar 1704 brak er een verwoestende brand uit. Blussen was moeilijk door de bevroren Hofvijver, waardoor uiteindelijk alleen nog zwartgeblakerde buitenmuren overeind stonden. De toenmalige eigenaren besloten toen te renoveren. Dit vond plaats tussen het jaar 1708 en 1718. De bezoekers namen steeds meer toe, waardoor er in 1982-1987 grootscheepse restauratie en uitbreiding van het gebouw plaatsvonden. Na nog hogere bezoekersaantallen door de jaren heen, groeide het museum uit zijn jasje. Hierdoor werd er in 2012 begonnen aan een uitbreiding die het vloeroppervlak verdubbelde. De uitbreidingen werden in 2014 afgerond.

Over de auteur

Iris Bekker

Goeiedag, Ik ben Iris Bekker, ik ben 19 jaar en woon al heel mijn leven in Den Haag. Sinds begin september zit ik op de school voor journalistiek in Utrecht. Hierbij maken wij actueel nieuws uit Den Haag. Mijn doel is om het nieuws wat luchtiger en vrolijker te maken. Af en toe een lichter onderwerp zodat het leuk blijft voor iedereen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *