Geen rozen zonder doornen

Geen rozen zonder doornen

Bloemen zijn voor Valentijnsdag een populair cadeau om te geven, maar het gaat je meer kosten dan eerst. Hoe komt dat toch? De prijzen van bloemen zijn dit jaar gestegen door de toenemende gasprijs en de import van rozen uit Afrika. Met Valentijnsdag om de hoek schiet de vraag naar rozen ook nog is omhoog. Het transport van rozen naar Nederland gaat niet even makkelijk. Onder andere door corona, meldt Royal FloraHolland, de grootste bloemenveiling ter wereld.

Nederlandse rozen zijn dit jaar minder beschikbaar door de hoge gasprijzen. De rozen worden namelijk in kassen gekweekt. “Sommige kwekers hebben door de prijs van gas besloten om hun kassen koud te zetten en dat leidde tot minder producten van de hoogste kwaliteit. En soms zetten zij de kassen helemaal koud en stoppen zij met produceren”, zegt perswoordvoerder Michel van Schie van Royal Flora Holland. Dit leidde ertoe dat er 27 procent minder rozen op de markt waren dan een jaar geleden.

Rozen komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit Afrika. Met name Kenia en Ethiopië. Door corona zijn er transportproblemen ontstaan die het minder makkelijk maken om naar Nederland te exporteren. “Er komen veel minder vliegtuigen met rozen onze kant op dan de jaren hiervoor”, zegt Hendrik Mostert, bloemeninkoper bij firma Van Beest tegen het NOS.

“Zo’n 85 procent van de Nederlandse bloemen gaat naar het buitenland”, zegt van Schie. 2022 begon voor de Nederlandse Bloemen- en plantengroothandel met een groei van 26 procent. Dit schrijft de VGB op basis van cijfers van Floridata. Met de groei steeg de exportwaarde in het begin van het jaar naar 532 miljoen euro. Met Valentijnsdag in zicht zijn de hoge kosten voor inkoop, personeel en transport gelijker hand. “Ondanks de belemmeringen door schaarste, verwachten we dat consumenten bereid zijn de hogere prijzen voor bloemen en planten te betalen”, meldt directeur Matthijs Mesken van de VGB tegen de VGB.

Blossombloemisterij, een bloemisterij in Den Haag is weer open en klaar om te gaan verkopen. Door de corona verkochten zij alleen online, nu ze weer open zijn vindt de bloemistrij dit een stuk fijner. De vraag naar rozen op Valentijnsdag was enorm “De rode rozen zijn de populairste en duurste rozen”, zegt bedrijfsleidster Janine.” Ik zorg ervoor dat alles op voorraad is en ik kijk naar wat er wel is en wat niet.” Janine geeft aan dat ongeacht de hoge prijzen van dit jaar, het toch even druk was als de voorafgaande jaren.

Waarom is de roos eigenlijk zo populair? De rode roos staat namelijk onder andere voor liefde. Uit je je liefde, dan is de rode roos de juiste roos om te geven. Liefde is nou eenmaal de teken van Valentijnsdag. Door de grote vraag naar roos is het ook een van de duurste bloem. Alhoewel er veel bloemen worden verkocht, viert niet iedereen Valentijnsdag.

In de videoreportage hieronder gaat Danique Mater in gesprek met twee jongeren die Valentijnsdag niet zo erg zien zitten.

Over de auteur

Yasmine Abdelkader

Mijn naam is Yasmine Abdelkader en ik schrijf momenteel voor de Nieuwsooievaar. Ik schrijf het liefst over onderwerpen zoals muziek, film en samenleving.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.