Den Haag opnieuw verlicht door The Hague HighLights

Den Haag opnieuw verlicht door The Hague HighLights

Gevangenenpoort bekleed door lichtprojectie van de gebroeders de Witt

De lichtkunstwerken door Den Haag heen zijn weer terug van weggeweest; woensdagavond is voor de derde keer het lichtfestival van The Hague Highlights van start gegaan. Dit Jaar worden er vier werken tentoongesteld die zich bevinden op de Hofvijver, de Gevangenpoort, Paleis Kneuterdijk en het Lange Voorhout. Elk lichtwerk verteld een eigen verhaal over de plek of over Den Haag zelf. De route is van 18:00 to 23:00 te bewandelen en duurt ongeveer 45 minuten.

Waar draait The Hague Highlights om?

De essentie van The Hague highlights is het op de kaart zetten van onbekende kanten van Den Haag. Dit doen ze in de vorm van licht, wat projecties, installaties, kunst maar ook performances en andere dingen kunnen zijn. Deze lichtkunstwerken kunnen in de openbare ruimte plaatsvinden, maar ook op gevels of in gebouwen. Den haag is een stad met een rijke historie waarbij er veel verhalen zijn om vertelt te worden. The Hague Highlights vind dat, in hun ogen een van de beste, manieren om die verhalen te vertellen licht en projectie is.

Techniek

Ook de techniek achter zo een enorme lichtshow moet natuurlijk goed in elkaar zitten. Daaf Stakenburg is ingehuurd om hiervoor het overzicht te bewaren voor als er iets stuk gaat. ‘We zijn nu met z’n drieën om in de gaten te houden als er iets stuk gaat. Voor nu is het nog heel rustig geweest.’ Bij elke locatie verschilt er wat er te doen valt als er iets stuk gaat, maar er wordt altijd naar gekeken en overlegd met de kunstenaars.

Gevangenpoort

Het eerste kunstwerk genaamd Het gruwelijke einde van de Gebroeders De Witt is gemaakt door Jurjen Alkema. De lichtprojectie die geprojecteerd wordt op de muur van de gevangenpoort en op de grond van de Plaats neemt de kijker terug naar het jaar 1672. De plaatselijke burgerwacht en een boze mensenmassa maakte, door middel van een lynch, een einde aan de levens van Johan en Cornelis de Witt. Door het verhaal door te laten lopen op het plein van de Plaats krijgt de kijker het gevoel middenin het tafereel te komen te staan. ‘Op de Plaats laat ik een mensenmassa samenkomen, die bestaat uit allemaal losse figuren en schutters,’ vertelt Jurjen Alkema aan OmroepWest.

Vuurwerk op de Hofvijver

Intocht van Leicester te Den Haag in 1586. Linksboven: waarschijnlijk vuurwerk op het strand van Scheveningen, Rechtsonder: een vuurwerkton op de Hofvijver

Intocht van Leicester te Den Haag in 1586. Linksboven: waarschijnlijk vuurwerk op het strand van Scheveningen, Rechtsonder: een vuurwerkton op de Hofvijver

Vuurwerk wordt al eeuwenlang afgestoken op de Hofvijver. De eerste foto die bekend is stamt uit 1586, waarbij in 1749 de allermooiste vuurwerkshow ooit schijnt te zijn gegeven. Om de Hofvijver dus opnieuw te kleuren is er de opdracht gegeven aan Studio Kebbel. Die hebben hier drijvende lichtobjecten geplaatst in de Hofvijver, die er dag en nacht te vinden zijn.

A Thin Line

Kunstenares Titia Ex had de leiding over het kunstwerk bij Paleis Kneuterdijk. Haar kunstwerk, A Thin Line, verwijst naar de geschiedenis van het paleis en de uitdrukking ‘op het vinkentouw zitten’. Waar de naam Kneuterdijk vandaan komt is niet zeker, maar volgens de site van The Hague Highlights is het waarschijnlijk terug te voeren op het ‘kneuteren’. Kneuteren is het gebruiken van lokvogels en het gezang in de vinkerij. Ook geven ze aan dat er in de 16e eeuw waarschijnlijk een plek stond waar vinken gevangen werden.

Getijde

Vooral op het Lange Voorhout liepen er veel mensen, zo ook Maaike en Gerlinde. ‘Ik zag dit laatst voorbijkomen op mijn Facebook, waardoor we speciaal voor deze vier kunstwerken hierheen gekomen zijn’, aldus Gerlinde. ‘Dit is een heel indrukwekkend kunstwerk, omdat het juist zo lang is. Tegelijkertijd vind ik het ook rustgevend, juist door de muziek en het licht die erop danst,’ vertelt Maaike ons. Welk kunstwerk ze het mooiste vinden durven ze nog niet te zeggen. ‘We moeten nog langs de Hofvijver, dus dat durf ik nog niet te vertellen. Het kunstwerk bij de Kneuterdijk was tot nu toe het minst spectaculair, daar had wel wat meer achter kunnen zitten.’

Op het Lange Voorhout presenteert David Schoch van PIP Den Haag zijn kunstwerk Getijde. Het idee schoot hem te binnen op zijn vakantie in Dubai, ‘Ik zag daar de zonsondergang die weerspiegelde op het water en dacht, dit is het.’

Samantha van Reijsen neemt u mee door de The Hague Lightshow en geeft u een diepere kijk op het proces van Getijde samen met kunstenaar David Schoch.

Over de auteur

Iris Bekker

Goeiedag, Ik ben Iris Bekker, ik ben 19 jaar en woon al heel mijn leven in Den Haag. Sinds begin september zit ik op de school voor journalistiek in Utrecht. Hierbij maken wij actueel nieuws uit Den Haag. Mijn doel is om het nieuws wat luchtiger en vrolijker te maken. Af en toe een lichter onderwerp zodat het leuk blijft voor iedereen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.