Aantal daklozen in Den Haag neemt toe: praktijk toont ander beeld dan cijfers

Aantal daklozen in Den Haag neemt toe: praktijk toont ander beeld dan cijfers

Afbeelding: Pexels

Het aantal daklozen in Nederland is volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek gedaald. Ook in gemeente Den Haag zou het aantal daklozen minder zijn. Het Straat Consulaat zet vraagtekens bij deze daling. ´Wij zien dat er veel langere wachtlijsten ontstaan en dat er meer plekken nodig zijn in de opvang’, aldus Ron Staallekker, projectleider bij het Straat Consulaat.

Jarenlang was er een stijgende trend te zien in de toename van daklozen; van 2009 tot 2018 nam het aantal dakloze mensen toe van 18 duizend naar 39 duizend. Deze toename kwam twee jaar geleden tot stilstand, en het aantal daklozen is zelfs voor het tweede jaar op een rij gedaald. Naar schatting telde Nederland begin 2021 32 duizend daklozen op 1 januari 2020 waren dit er 36 duizend.

Volgens het rapport van wethouder Bert van Alphen (GroenLinks, zorg) aan de gemeenteraad neemt het aantal daklozen in Den Haag juist toe. Het afgelopen jaar meldden zich 4268 mensen bij het daklozenloket van de gemeente. Wat vooral opvallend zou zijn is de groei in het aantal gezinnen dat zich heeft aangemeld bij het daklozenloket.

Europese arbeidsmigranten

Daarnaast zou het aantal Oost Europese arbeidsmigranten beter in beeld zijn gekomen. Volgens Onderzoeksinstituut IVO heeft deze groep mensen een vergroot risico om in een kwetsbare positie te raken. Een groot deel dakloze arbeidsmigranten zijn afkomstig uit Polen of Roemenië, van het mannelijk geslacht en rond de 40 jaar oud. Een groep, die het volgens Ron erg moeilijk heeft. ‘Het zijn mensen die hier naar Nederland zijn gekomen om te werken, vaak uitgebuit worden en onder hele slechte omstandigheden leven. Als ze hun werk kwijtraken, raken ze ook vaak hun woonplek kwijt.’ Hij refereert hiernaar als een groeiend probleem.

Het Straat Consulaat signaleert een ernstige toename in het aantal daklozen in de gemeente Den Haag. ´Wij zien dat er veel langere wachtlijsten ontstaan en dat er meer plekken nodig zijn in de opvang. Het feit dat de overheid probeert te vertellen dat er een afname is, is niet onze waarneming.’ Ook Valente, branchevereniging voor participatie, begeleiding en veilige opvang geeft aan dat de praktijk een ander beeld laat zien. Tegen NOS zegt de branchevereniging: ‘De opvang is overvol en dagelijks kloppen alleenstaanden en gezinnen aan voor wie geen plek is. Opvangorganisaties rapporteren zonder uitzondering een constante stroom van mensen die aanklopt bij de opvang omdat ze geen dak boven hun hoofd hebben.’

Invloed corona

Volgens het CBS is er geen sprake van een corona-effect op de daklozencijfers. En ook volgens Ron is het nog te vroeg om te concluderen dat corona de oorzaak is achter de toename in daklozen. ‘Ik denk dat het op termijn wel invloed gaat hebben, maar het is nu nog te vroeg om dat nu al te zeggen.’ Volgens Ron heeft corona ervoor gezorgd dat bepaalde groepen mensen in beeld kwamen. ‘Door corona moest iedereen, ook de niet rechthebbenden (de zogenaamde arbeidsmigranten), opgevangen worden. Waardoor een heel goed en duidelijk beeld is gekomen van hoe groot die groep daadwerkelijk is. En in wat voor erbarmelijke omstandigheden deze mensen in Nederland werken.’

Kanttekeningen cijfers

In de cijfers van het CBS worden dakloze ouderen vanaf 65 jaar niet meegerekend, hetzelfde geldt voor dakloze ongedocumenteerden. Ook rekent het instituut thuislozen niet mee. Dit zijn mensen zonder een eigen woonruimte, maar in tegenstelling tot daklozen staan zij wel ingeschreven in het bevolkingsregister. Deze groep verblijft vaak bij familie of vrienden thuis, zij worden ook wel bankhoppers genoemd.

https://youtu.be/cLZXcafVQrI

Over de auteur

Nicolle Jaen Pabon

Nicolle is een jonge, ambitieuze journaliste met veel passie en karakter. Ze bezit een energieke en creatieve geest, die ze graag inzet voor haar werk. Ze schrijft graag over onderwerpen met een maatschappelijke thema.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *