Storm Eunice laat de bouw in Den Haag schrikken

Storm Eunice laat de bouw in Den Haag schrikken

Op 18 februari raasde storm Eunice over heel het land. Ook in Den Haag bracht de storm zijn problemen mee. Zo ging een deel van het dak van het stadion van ADO Den Haag de lucht in en stonden de kerktorens aan de Elandstraat op instorten.

Storm

Storm Eunice staat op de derde plek van de zwaarste stormen sinds 1970. In de ochtend van 18 februari had het KNMI (Koninklijk Nederland Meteorologisch Instituut) code rood afgeven voor de kustprovincies via een NL-Alert melding. Verder gold voor de rest van Nederland, behalve in Limburg, code oranje. Verder legde de NS (Nationale Spoorwegen) het treinverkeer vanaf 14:00 stil vanwege de storm. Ook HTM meldden dat er geen trams en bussen reden na 14:00. Aan de kust bij Scheveningen werd er windkracht 10 gemeten. De storm heeft veel verwoest in Nederland. Ook Den Haag had er last van. Daken vlogen van huizen, kerktorens stonden op omwaaien, bomen vielen op auto’s en blokkeerde daarmee de weg en als klap op de vuurpijl vloog ook nog een stuk van het dak van het ADO Den Haag stadion de lucht in. Zijn de gebouwen in Den Haag wel stevig genoeg?

Gebouwen

Anjo Hoogendoorn, medewerker van de Haagse Pandbrigade (gemeente) vertelt dat als er maar enkele gebouwen zijn waar problemen mee zijn en de rest van de gebouwen geen of nauwelijks problemen hebben, je niet kan zeggen dat de gebouwen in Den Haag niet stevig genoeg zijn. “Maar bij dit soort extreme winden heb je altijd wel ergens schade”, zegt Hoogendoorn. “Wel ligt de verantwoordelijkheid voor de bouwkundige staat van de gebouwen bij de eigenaar zelf”, legt Hoogendoorn uit. Dit staat ook in de Woningwet. “Dus, het is ook aan de eigenaren zelf, om de bouwwerken die van hun zijn periodiek te controleren op veiligheid”. Het stadion van ADO Den Haag is voor een deel van de gemeente Den Haag, dus de gemeente is voor een deel verantwoordelijk voor het stadion. “De gemeente is als eigenaar inderdaad gedeeld verantwoordelijk voor het onderhoud van het stadion, maar op een geven moment worden stormen zo erg, dat er problemen zoals deze kunnen ontstaan”, aldus Hoogendoorn. Het onderzoek naar dit probleem is de gemeente nu mee bezig, vertelt Hoogendoorn. ADO Den Haag laat zelf op hun site weten dat er “uit de eerste bevindingen van het onderzoek blijkt dat er een aantal veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden”. Ook zijn er specialisten geweest, schrijft ADO, en die zeggen dat buiten de zone waar het dak eraf is gewaaid de dakplaten nog goed vast zitten. Omdat de eigenaar verantwoordelijk is voor het onderhoud van het gebouw, is deze ook verantwoordelijk voor de schade. Wat betreft het stadion van ADO denkt Hoogendoorn dat het mogelijk een verzekeringskwestie is. Wel legt Hoogendoorn uit dat het eigenlijk nog te vroeg is om hiernaar te kijken zolang de oorzaak niet bekend is, want als er een bouwfout blijkt te zijn is de aannemer wellicht verantwoordelijk. Op de vraag of de inspectie wellicht niet goed is gegaan, zegt Hoogendoorn heel resoluut nee. Over de Elandkerk heeft Hoogendoorn nog het volgende te melden: “De wind kan zo hard zijn en er kan ook zo een ongelukkige combinatie van factoren zijn waardoor dit nou eenmaal gebeurt. Op dit moment is er nog geen sprake van direct gevaar, maar dat er wat moet gebeuren om een volgende storm goed door te komen is wel duidelijk”.

Over de auteur

Freek Verelzen

Ik ben Freek Verelzen, Ik ben student op de school van journalistiek. Verder woon ik al heel mijn leven in Den Haag. Mijn doel is om actueel nieuws uit Den Haag te maken. Ook wil ik alle kanten van het nieuws benaderen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.