Padel krijgt steeds meer aanhang in Den Haag

Padel krijgt steeds meer aanhang in Den Haag

padelbanen van MLTV

De opmars van padel is inmiddels niet meer te stoppen. In Den Haag en Rijswijk worden meerdere tennisveldjes opgeofferd voor de aanleg van nieuwe padelbanen. Volgens Han Potma bestuurslid jeugdzaken MLTV zal het tennis langzaam maar zeker steeds meer plaats gaan maken voor padel.

In Nederland zijn er nu 500 padelbanen met 75000 actieve leden. In Spanje is het zelfs al de op een na grootste sport na voetbal. Dat de sport nu zo in de lift zit in Den Haag komt volgens Han ook door corona: “tijdens de lockdowns waren groepsporten verboden maar tennis en padel mocht gewoon doorgaan in de buitenlucht, veel mensen hebben toen padel ontdekt en velen zijn ook gebleven”.

Padel speel je met vier mensen in een soort kooi. De wanden en muren mogen ook meedoen en de puntentelling is hetzelfde als bij tennis. Volgens Han maakt de snelheid padel zo leuk: ”doordat je met z’n vieren speelt en de wanden en muren ook meedoen heb je snelle slagwisselingen waar veel dynamiek in zit. Dat maakt dat veel mensen het leuk vinden om te spelen.”

Daarnaast is padel ook nog eens een heel toegankelijk spelletje. “Na vier of vijf keer padelen kun je al een heel aardig balletje slaan. Bij tennis komt veel techniek kijken, dan ben je al gauw vier of vijf jaar verder voordat je het onder de knie hebt” aldus Han. Dat komt volgens Han met name door twee dingen: “Bij padel gebruik je een ander soort racket dan tennis, het ligt veel dichter bij je pols. Daardoor kan je makkelijker de bal goed raken. Combineer dat met wanden en muren die meedoen en je hebt een veel makkelijker spelletje.”

Als gevolg van die enorme populariteit kiezen veel tennisverenigingen voor de aanleg van nieuwe padelbanen. De aanleg van een padelbaan kost rond de 110000 euro. De gemeente Westland heeft een deel gefinancierd voor MLTV. De rest hebben zij verzameld via obligaties uitzetten bij de leden.

Toch is het niet zo makkelijk om overal maar padelbanen aan te leggen. Aanvankelijk moest er 50 meter tussen woongebied en een padelbaan liggen, dat is nu verhoogd tot 200 meter. In tegenstelling tot tennis geeft padel aardig wat geluidsoverlast. Naast het gegalm van de muren komt dit volgens Han door de sfeer rondom een veldje: “padel komt natuurlijk uit Spanje dus er hangt vaak een wat luidruchtiger sfeertje rondom de baan, je hebt ook weleens mensen die een muziekje erbij draaien.”

Hoewel Spanje padel groot heeft gemaakt komt het van origine uit Mexico. In de badplaats Acapulco wilde zakenman Enrique concuera een tennisveldje in zijn huis aanleggen. Wegens te weinig ruimte besloot hij een kleiner veldje met muren eromheen te bouwen. Daarnaast besloot Enrique om met houten rackets te spelen omdat dat makkelijker bleek. Gedurende de eerste vijf jaar was padel een spelletje voor de Mexicaanse elite. Maar uiteindelijk bracht zijn vriend Alfonso de hohenlohe het naar Spanje. Padel is nu een van de snelst groeiende sporten met meer dan tien miljoen beoefenaars wereldwijd.

Over de auteur

Sem Demmink

Hallo allemaal ik ben Sem Demmink. Ik ben journalist en ik maak producties voor de Nieuwsooievaar. Ik ben van mening dat achter elk persoon wel een interessant verhaal verborgen zit. Mijn doel is om het nieuws creatief te belichten en iedereen zijn verhaal te laten doen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *