Tweede kamer neemt petitie #NietMijnSchuld in ontvangst

Tweede kamer neemt petitie #NietMijnSchuld in ontvangst

Activisten van LSVb en FNV Young & United overhandigen de petitie aan commissie OCW in de Tweede Kamer in Den Haag

De activisten van LSVb (Landelijke Studentenvakbond) en FNV Young & United hebben hun petitie met ruim 87 duizend handtekeningen overhandigd aan commissie OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in de Tweede Kamer in Den Haag. Uit die petitie blijkt dat studenten zich onvoldoende gehoord voelen en het niet eens zijn met de plannen van het kabinet, ze vormen een verband onder de naam #NietMijnSchuld.

De petitie van #NietMijnSchuld heeft 3 eisen. Een degelijke basisbeurs, waarnaast je 12 uur per week kunt werken en daarmee schuldenvrij kunt afstuderen. Een eerlijke compensatie voor de schuldengeneratie, dat zijn de studenten die een enorme studieschuld hebben opgebouwd tijdens het leenstelsel. Derde en laatste, geen verdere bezuinigingen op het onderwijs, dus investeren. Sinds de lancering op 4 november 2019 is de petitie al bijna 90 duizend keer ondertekend.

Kabinet-Rutte IV

‘In de plannen van het nieuwe kabinet wordt er een miljard euro uitgetrokken voor compensatie van het leenstelsel dat de afgelopen jaren actief is geweest. Dat is omgerekend 1000 euro per student en niet in verhouding met de gemiddelde schuld van 15.000 euro’, vertelt Joep van Dijk, voorzitter van de SRVU-studentenbond. Hij is één van de aanjagers van #NietMijnSchuld. Naast de compensatie is ook het bedrag van de nieuwe basisbeurs te weinig. ‘De plannen die tot nu toe gelekt zijn stellen dat de basisbeurs lager wordt dan dat ie’ was en dan hebben we inflatie nog niet eens meegerekend, daar worden we als studenten eigenlijk gewoon genaaid’, aldus Van Dijk.

Ook vele oppositiepartijen zijn het niet eens met de beslissingen van het huidige kabinet. ‘In maart pleitte ik al voor een herinvoering van de basisbeurs tijdens de coronacrisis, het kabinet liet het toen nog afweten. Er is veel te veel onzekerheid onder studenten. Het is tijd voor minder schulden en meer zekerheid na je studie’, vertelt Habtamu de Hoop, onderwijswoordvoerder namens de Partij van de Arbeid in de Tweede kamer. De PvdA heeft onderwijs hoog op de agenda.

Haagse studenten

Naast de activisten van LSVb en FNV Young & United kwam er ook een hoop publiek mee naar de Tweede Kamer, waaronder een aantal Haagse studenten. Zei stonden er om met de Kamerleden over hun studieschuld te praten. Een van hen vertelt dat ze 20 duizend euro in de schuld staat en denkt uiteindelijk op 40 duizend schuld uit te komen.

Tikkie actie

#NietMijnSchuld is natuurlijk niet de enige actie die gevoerd wordt in strijd met het leenstelsel, Fontys-student Youri Hoogewoning was het leenstelsel ook helemaal zat en startte een succesvol Facebook-evenement om massaal Tikkies te sturen naar Premier Mark Rutte. Hij eiste daarmee compensatie voor de gemiste basisbeurs onder het leenstelsel. Na een wekenlange Tikkie-regen reageert Mark zelf: eerst met een standaard berichtje aan alle verzenders, daarna met een videoboodschap. ‘Ze stromen letterlijk binnen, dus ik zie het wel.’

Verder verloop

Tot het debat zullen de activisten druk zetten en actievoeren tot ze bereikt hebben wat ze zouden willen. ‘We hebben de afgelopen jaren gezien dat er heel veel mogelijk is. Het was eerst niet eens een gespreksonderwerp, het is al zo ver gekomen dat het leenstelsel hoe dan ook wordt afgeschaft. Dus hopen doe ik absoluut’ vertelt Joep van Dijk.

Het eerste debat zal op 4 april plaatsvinden, er is een grote kans dat er dan nog geen beslissingen gemaakt zullen worden. De studenten zullen er dus nog even op moeten wachten.

Bekijk hier de aanvullende reportage vanuit de Tweede Kamer in Den Haag

Over de auteur

Anna Hilde Faber

Anna Hilde Faber is een jonge, betrokken journalist met een passie voor maatschappelijke onderwerpen en binnenlandse politiek. Ze schrijft voor De Nieuwsooievaar over regionale onderwerpen in en rond Den Haag.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.