Sebastiaan Vonk: “We zijn toch tot inzichten gekomen dat Covid-19 ook wat positiefs heeft meegebracht”

Sebastiaan Vonk: “We zijn toch tot inzichten gekomen dat Covid-19 ook wat positiefs heeft meegebracht”

Na twee jaar geen of met een hele andere setting een kermis te hebben georganiseerd, mag de kermisbranche nu weer een kermis organiseren zoals het ‘vroeger’ was. Sebastiaan Vonk is eigenaar van ‘Het Buro Advies en Organisatie’. Verder is hij projectleider van ‘het Buro de Kermisgids’. Hij is projectleider van de kermis op allerlei verschillende plekken in het land. Hij geeft antwoord op de vragen over de kermisbranche en wat de Covid-19 periode voor hem en de kermis in Den Haag heeft betekend.

Hoe is het om weer de kermis te mogen organiseren?

“Dat is fantastisch. We hebben twee jaar thuisgezeten en de publieke belangstelling voor de kermis is op dit moment heel goed. De burgers hebben er weer zin in en die uitstraling is voor ons als organisator en als de exploitanten echt een grote steun. De burgers steken echt een hart onder de riem, want zo merken we dat we niet een product zijn die vergeten is en dat is gewoon supermooi om te weten”.

Hoe hebben jullie de afgelopen twee jaar zonder kermis doorstaan?

“We hebben gelukkig in Nederland een hele goede regeling qua steunpakketten. Hierdoor hebben we in die twee jaar tijd dat niks mocht, toch nog op een aantal locaties de kermis kunnen vieren. Dit ging wel gepaard met een aangepast vorm, maar we hebben gelukkig wel nog wat kunnen doen in het land”.

Hoe ging die aangepaste vorm dan in zijn werk?

“Dat is wel grappig, je ziet die aangepaste vorm eigenlijk nu al terug op het Malieveld. Het was een kermis met een hek om het terrein heen. Onder de poort zat een tel systeem. We berekenden de vierkante meters, daar lieten we een formule op los en zo wisten we dan precies hoeveel bezoekers er op het terrein mochten om de 1,5 meter te kunnen waarborgen voor de bezoekers. Hierdoor hadden we een doorstroom locatie en konden we toch een kermis organiseren. Om een kermis te organiseren op deze wijze, betekende vaak wel dat locatie van de kermis buiten het centrum van de stad lag zodat het terrein afgesloten kon worden”.

Is er veel veranderd in de opbouw van de kermis na de Covid-19 periode?

“We zijn toch tot inzichten gekomen dat de Covid-19 periode ook wat positiefs heeft meegebracht. Neem als voorbeeld de kermis hier in Den Haag. Om de kermis staat nu een hek. Dat is iets wat we vroeger absoluut niet wilde, omdat we vinden dat de kermis een vrij toegankelijk evenement is. Aan de andere kant is een hek voor de veiligheid en de gemoedsrust van de bezoekers toch wel een verbeterpunt geworden”.

Wat voor gevolgen heeft de Covid-19 periode gehad op de kermis?

“Je moet deze vraag in twee delen beantwoorden. Als negatief gedeelte is het een feit dat we als kermisbranche de afgelopen twee jaar heel veel geld zijn verloren. Dat komt natuurlijk omdat we niet open waren, maar ook omdat het kapitaalkrachtige spullen zijn. Het positieve aan de Covid-19 periode is dat wij een hele nieuwe doelgroep hebben bereikt. Dat komt, omdat we een van de weinige sectoren waren die open waren doordat we ons konden conformeren aan de regels die de overheid stelden. Mensen die nog nooit op een kermis zijn geweest, zijn dat nu wel en hebben kunnen ervaren hoe leuk het kan zijn en komen nu ook weer terug”.

Hebben jullie dit jaar dan meer of minder bezoekers dan andere jaren?

“In Den Haag mogen we spreken van een uiterst goeie editie. Dat komt natuurlijk door het weer, want we hebben elke dag een mooi zonnetje, maar ook omdat naast de vaste kern die altijd komt nu dus ook die bezoekers komen die we afgelopen twee jaar hebben kunnen trekken met de kermis. Wel blijft het voor ons de vraag of er veel bezoekers komen als ook weer alle festivals opengaan”.

Over de auteur

Freek Verelzen

Ik ben Freek Verelzen, Ik ben student op de school van journalistiek. Verder woon ik al heel mijn leven in Den Haag. Mijn doel is om actueel nieuws uit Den Haag te maken. Ook wil ik alle kanten van het nieuws benaderen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *