Onthulling UN Youth Impact Mural op de muur van het Omniversum

Onthulling UN Youth Impact Mural op de muur van het Omniversum

Muurschildering gemaakt door Karski & Beyond

Het was niet de standaard onthulling, alleen het informatiebordje van de muurschildering was bedekt met een klein rood doekje. Het zou ook een hele opgave zijn om de gehele muurschildering te bedekken. Het werk dat 13 meter hoog is en 17 meter breed, is vanaf nu te zien op de muur van het Omniversum. Op de muur zijn twee jonge ‘changemakers’ afgebeeld in felle, opvallende kleuren. De 360 graden bioscoop heeft haar muur beschikbaar gesteld aan het kunstenaarsduo Karski en Beyond, die in samenspraak met de UN Youth inpact deze muurschildering hebben gemaakt.

UN Youth Impact Muurschildering

De muurschilderingen van het duo Karski en Beyond zijn in samenspraak met studenten gemaakt. Deze studenten zijn jonge mensen die een verschil proberen te maken. Naast een enquête, werd er dus gesproken met jonge ‘changemakers’. Deze gesprekken hebben ook weer bijgedragen aan de plannen van de schildering. Voor de meest recente schildering staat naast mensenrechten ook het milieu centraal. De studenten van het middelbaar onderwijs en studenten van de Haagse Hogenschool kozen ervoor om twee belangrijke personen af te beelden.

De personen die afgebeeld zijn, zijn Boyan Slat en Satta Sheriff. Slat is bekend van het grote project The Ocean clean up. Hij is de CEO van dit project  en zet zich op een creatieve manier in voor het milieu. Sherrif is een mensenrechtenactivist en heeft haar eigen NGO (Niet-Gouvernementele Organisatie) opgezet in haar geboorteland Liberia. Beide maken zij dus een verschil in de samenleving.

Oproep tot actie

Het gebouw waar de schildering op gemaakt is, dat dateert uit 1984. Door de keuze van de steensoort gaat het gebouw helemaal op in de stijl van het Kunstmuseum Den Haag, dat voorheen het Gemeentemuseum Den Haag heette. Het Kunstmuseum Den Haag is ontworpen door de bekende en invloedrijke architect Hendrik Petrus Berlage. Later is het Omniversum eraan vast gebouwd.

De woordvoerder van het Museon-Omniversum vertelt dat ze zelf geen inbreng hebben gehad in het ontwerp.  ‘Wel hebben we het ontwerp vooraf gezien en daar waren we direct enthousiast over’, vertelt Inge van Rooij, hoofd Marketing en communicatie bij Museon-Omniversum. ‘De Peace Mural dient als oproep tot actie en inspiratiebron voor jongeren om bij te dragen aan een betere wereld. De Peace Mural sluit daarmee naadloos aan bij hetgeen waar Museon-Omniversum voor staat’, gaat Van Rooij verder. Mocht het ooit zover komen dat de muurschildering van het gebouw zou worden verwijderd, kan dit zonder permanente schade. ‘Er is een coating aangebracht onder de schildering om de stenen te beschermen’, geeft Van Rooij aan. Op de vraag of er een bepaalde tijdsduur staat de muurschildering vertelt van Rooij: ‘Nee. We vertrouwen erop dat we nog lang van deze schildering mogen genieten.’

Beyond

Een van de kunstenaars, Beyond, die eigenlijk Roelof Schierbeek heet, vertelt over zijn laatste werk. Hij is blij met het eindresultaat: ‘Ja ik ben erg blij met hoe het project en de schildering is uitgepakt’, vertelt de graffitiartiest. Schierbeek is nog lang niet uitgeschilderd en denkt al weer na over zijn volgende project. ‘Wat ik meeneem maar mijn volgende project is dat deze schildering op het Omniversum weer overtroffen moet worden, de lat weer hoog leggen voor mijzelf!’ zegt Schierbeek. Het werk zal ook nog even op de muur van het Omniversum te bewonderen zijn. ‘Het werk blijft voor een onbepaalde periode op de gevel zitten, er wordt nader bepaald wanneer hij er weer af wordt gehaald. Ik hoop uiteraard dat hij er nog heel lang op mag zitten want zo’n muur schreeuwt natuurlijk om een schildering. Het is een 1 klap een landmark geworden, een overduidelijk herkenningspunt in de stad’, aldus Roelof Schierbeek.

Eerder werk

Eerder maakte de graffitiartiesten al een schildering op het gebouw van de Haagse Hogenschool. Hier zijn Greta Thunberg, milieuactiviste, inheemse leider Berta Cáceres en beschermer van mensenrechtenactivisten Vitali Safarov te zien. Allemaal vrijheidsstrijders op verschillende vlakken en actief in verschillende gebieden. Naast deze schildering zijn er ook nog veel andere werken te zien in Den Haag van dit duo.

Bekijk hier de video van de onthulling van de muurschildering

Over de auteur

Rowan van Rooijen

Ik ben Rowan van Rooijen (1997) geboren in Leidschendam. Op dit moment schrijf ik voor De Nieuwsooievaar, een regionale nieuwssite die schrijft over de regio Den Haag. Ik heb een passie voor schrijven, sport en muziek.

1 reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.