Parnassiagroep streeft naar een rookvrije generatie

Parnassiagroep streeft naar een rookvrije generatie

Een rookvrije generatie in 2040 is een van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Per 1 juli 2021 is roken in en rondom overheids-en openbare gebouwen verboden. Ook Parnassiagroep zet zich in voor een rookvrije generatie. De zorginstelling geeft zelf het goede voorbeeld, zo is een groot deel van hun gebouwen 100% rookvrij. Niet iedereen is blij met de nieuwe maatregel. Jet van Riel, trajectbegeleider bij Reakt onderdeel van Parnassia Groep, geeft aan dat ze vindt dat er soms in wordt doorgeslagen.

Rookvrije zorginstelling

Per 1 juli is roken in en rondom overheids-en openbare gebouwen verboden. Dit houdt in dat een rookverbod geldt op scholen, ziekenhuizen, musea, bibliotheken, gemeentehuizen en zorginstellingen. Steeds meer ‘rookvrij’ bordjes verschijnen in speeltuinen, schoolpleinen en zorginstellingen. Voor Parnassia Groep is dit in een belangrijke maatregel om na te leven, als zorgorganisatie hebben zij namelijk een voorbeeldfunctie op het gebied van gezond gedrag. Binnen Parnassia Groep zijn alle zorginstellingen nu dus rookvrij voor cliënten, medewerkers en bezoekers. Mochten cliënten of werknemers toch willen blijven roken, wordt hen verzocht om het terrein te verlaten.

Ontevreden

Niet iedereen is blij met de nieuwe maatregel. Van Riel geeft aan dat ze vindt dat er soms in wordt doorgeslagen. “Op de werkplek snap ik dat er regels voor gemaakt zijn, maar ik zou het te ver vinden gaan als ze vinden dat ik in mijn vrije tijd niet mag roken. Wij hebben een mail ontvangen van ‘Rookvrije Generatie’ hier stonden een paar regels in o.a dat je er niet uit mag zien als een roker. Dat voelt dan wel alsof het meer over je privé persoon gaat.’

Al is van Riel het niet volledig eens met de maatregel, hoopt ze wel dat het positieve effecten heeft op cliënten. ‘Ik weet niet of het echt een effect gaat hebben. Wat ik heb gemerkt sinds de regels zijn ingegaan, is dat ik minder snel even naar buiten ga. Het heeft op mij dus wel invloed, omdat ik onbewust toch minder ga roken.’ Ook collega’s van van Riel zijn geminderd of gestopt met roken. 

Effectiviteit maatregel

Volgens Jenna Bansie, trajectbegeleider bij Reakt, roken cliënten nog steeds regelmatig op het terrein. “In eerste instantie dacht ik dat de regel alleen geldt voor werknemers, aangezien ik cliënten nog voor de deur zag roken.” Ze betwijfelt de effectiviteit van de maatregel. “Het zorgt er niet voor dat mensen minder gaan roken, nu gaan ze om de hoek staan van het gebouw, wat maar tien stappen verder is.” 

Melissa Halverstijn, in behandeling bij zorginstelling PsyQ, geeft aan het doel achter de nieuwe maatregel te begrijpen, maar het niet als haar verantwoordelijkheid te zien. “Zolang niemand me aanspreekt en ik geen boete krijg, blijf ik gewoon op het terrein roken!”

Rookvrije Generatie

Parnassia Groep vindt dat kinderen de kans moeten krijgen om rookvrij op te groeien. Ze zijn van mening dat hoe minder mensen kinderen zien roken, hoe minder vanzelfsprekend het wordt om zelf te gaan roken. Maar niet alleen kinderen gunt Parnassia Groep een rookvrij bestaan, ook willen ze collega’s en cliënten een rookvrije behandelomgeving aanbieden. “In de geestelijke gezondheidszorg wordt erg veel gerookt. Deze mensen grijpen vaak uit verveling of stress naar een sigaretje,” vertelt Els Govers, directeur zorg bij Brijder verslavingszorg, onderdeel van Parnassia Groep, aan Parnassia Groep. Volgens Govers  is het belangrijk dat medewerkers niet roken op het werk en cliënten ondersteunen bij het stoppen met roken. 

Hier kunt u het interview met Jet van Riel zien.

Over de auteur

Nicolle Jaen Pabon

Nicolle is een jonge, ambitieuze journaliste met veel passie en karakter. Ze bezit een energieke en creatieve geest, die ze graag inzet voor haar werk. Ze schrijft graag over onderwerpen met een maatschappelijke thema.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *