‘Een brief uit naam van de Koningin krijg je niet zomaar’

‘Een brief uit naam van de Koningin krijg je niet zomaar’

Tekeningen gemaakt door Koning Willem Alexander

Vrij op je verjaardag? Dat is voor de meeste Nederlanders niet vanzelfsprekend. Maar voor Pieter Thys is dat een ander verhaal, hij is namelijk tegelijk geboren met Koning Willem Alexander en dat betekent dus jarig op koningsdag! Den Haag kleurt oranje, Pieter ook. Hij vertelt openhartig over het contact met Willen Alexander in zijn jonge jaren en over de ontmoeting die hij met hem had op zijn vijftigste verjaardag.

Pieter Thys (55) is jarig op 30 april, dat is tegelijk met Koning Willem Alexander. Dat zijn er wel meer, zou je zeggen. Maar dit is een speciaal geval: ‘We zijn op dezelfde dag geboren, in hetzelfde uur en beide met de keizersnede. Dat is heel bijzonder.’ Pieter is geboren in Sneek en is de tweede zoon, hij heeft één oudere en één jongere broer.

Felicitaties

Na de geboorte kreeg het gezin kaartjes vanuit het hele land. Felicitaties, maar ook verzoeken van mensen die geboortekaartjes sparen. ‘Dat was blijkbaar een ding in die tijd’, vertelt Pieter. Alles is bijeengebonden in een groot boek, zijn moeder Baukje is inmiddels overleden maar heeft alles vanaf de geboorte voor hem bewaard. ‘Na haar overleiden vond ik de doos met de verzameling. Honderden kaartjes en brieven, ik heb nog nooit de tijd gehad om ze allemaal stuk voor stuk te lezen.’ Achter in het boek zit een kopie van de felicitatiekaart die de ouders van Pieter Thys destijds naar het Koninklijk Huis hebben gestuurd, daarnaast een brief terug. ‘Vooral voor mijn moeder was dit heel speciaal, een brief uit naam van de Koningin krijg je niet zomaar’.

Tekeningen 

Naarmate Pieter Thys ouder werd bleef er contact tussen hen en het koninklijk huis. Ieder jaar op de verjaardag van Pieter Thys en Willen Alexander stuurde Baukje een brief met felicitaties en kreeg Pieter er één terug. ‘Brieven werden tot dusver geschreven door de koninklijke dienst, dat veranderde toen we ouder werden’. Vanaf een jaar of vier werden er door Pieter Thys getekende kaartjes meegestuurd waar Willem Alexander op zijn beurt weer op reageerde met een door hem gemaakte tekening. ‘Ik kan me niet meer herinneren wat ik dan zoal tekende, ik weet alleen wel dat Willem Alexander zijn figuurtjes altijd met de handen in de lucht tekende’, vertelt Pieter lachend.

Als Pieter Thys doorbladert in het boek komen de tekeningen tevoorschijn, inderdaad poppetjes met de handjes omhoog. ‘Dat is me toch goed bijgebleven’. De jongens hebben contact gehouden tot een jaar of twaalf. ‘Daarna kreeg ik geen tekeningen meer en werden de brieven weer geschreven door de koninklijke dienst, we hadden het druk met andere dingen op die leeftijd.’

Vijftigste verjaardag

Toen Koning Willem Alexander vijftig jaar werd kreeg iedereen uit het kroonjaar een uitnodiging en mocht zich inschrijven voor een speciaal verjaardag diner met de Koning en Koningin, Pieter Thys deed natuurlijk mee aan deze selectie. ‘Je werd eerst helemaal gescreend door de RVD, ik werd vervolgens gebeld dat ik goedgekeurd was en dat ik deel mocht nemen’. Daar was natuurlijk geen twijfel over mogelijk. ‘We moesten verzamelen aan de rand van Amsterdam en zijn vervolgens met de 500 genodigden in tien geblindeerde bussen door de stad naar het Paleis op de Dam gereden.

Tijdens de welkomstborrel liepen Koning Willem Alexander en Koningin Maxima door de menigte en kon iedereen een woordje met ze voeren ‘Ik had één van de kaartjes met zijn tekening mee, dat was heel bijzonder.’ Na het diner opende er een tentoonstelling, uit ieder kroonjaar stond er iets bijzonders uitgestald. Hier liepen ze in groepjes bij langs, Pieter werd ingedeeld in het groepje van Maxima. ‘Ze vertelde overal wat van, uit elk jaar.’ Maxima wist alleen niks te vertellen bij enkele onderdelen uit de tijd dat ze nog in Argentinië woonde. ‘Op een gegeven moment kwamen we bij een opgezette stier, dat was Herman de Stier en daar wist ze niks van. Ik zei dat ik daar wel wat vanaf wist en heb toen Maxima het verhaal erachter verteld, dat was voor mij een speciaal moment op de avond.’

Koninklijk barbecueën 

En hoe viert Pieter Thys zijn eigen verjaardag? ‘De traditie ligt hier bij het barbecueën, ‘s Ochtens komen onze ouders voor een stukje taart, s’ avonds komen onze vrienden voor een hapje van de barbecue. Iedereen is tenslotte vrij op mijn verjaardag’, lacht hij.

Anna Hilde Faber ging langs bij Pieter Thys op zijn verjaardag.

Over de auteur

Anna Hilde Faber

Anna Hilde Faber is een jonge, betrokken journalist met een passie voor maatschappelijke onderwerpen en binnenlandse politiek. Ze schrijft voor De Nieuwsooievaar over regionale onderwerpen in en rond Den Haag.

1 reactie

  1. Lisetta

    Leuk interview, bijzonder verhaal

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *