De ‘Invictus Games’ komen na 2 jaar toch naar Het Zuiderpark in Den Haag

De ‘Invictus Games’ komen na 2 jaar toch naar Het Zuiderpark in Den Haag

Rolstoelbasketbal Nederland tegen Canada

Dit jaar verplaatsen de internationale ‘Invictus Games’ zich dan toch eindelijk naar het Zuiderpark in Den Haag. Officieel zou het evenement in 2020 al plaatsvinden maar door de Coronapandemie heeft het 2 jaar op zich laten wachten. De ‘Invictus Games’ zijn opgericht voor militairen, oud-militairen en veteranen die gewond zijn geraakt of ernstig ziek zijn geworden tijdens hun dienst. Zowel lichamelijk als mentaal.

De vijfde Invictus Games worden in Den Haag gehouden met meer dan 500 deelnemers uit 20 landen die deelnemen aan dit multi sportevenement met tien adaptieve sporten. De Invictus Games gebruikt de kracht van sport om herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en breder begrip en respect te genereren voor hen die hun land dienen of gediend hebben.

Al vanaf de openingsceremonie op zaterdag 16 april zit de sfeer in het Zuiderpark er goed in. Er is niet alleen ruimte voor sportieve uitingen, maar ook voor entertainment. Er vinden concerten en optredens van diverse militaire orkesten, DI-RECT, Nick & Simon en Waylon plaats.

Positief effect op deelnemers

De invictus Games zijn voor veel deelnemers een hart onder de riem of een redding in nood. Voor rolstoelbasketbalspeelster Fenna Geugjes zijn het de eerste Invictus Games. ‘Toen ik begon bij de Invictus Games was ik heel depressief, ik kwam de deur bijna niet meer uit en ik deed weinig. Dit heeft me echt weer terug onder de mensen geholpen in een teamverband hoe dat vroeger bij defensie ook was. Dat heeft mij heel positief verrast. Als ik om me heen kijk hoor ik alleen maar positieve verhalen van mijn teamgenoten.’

Mart de Kruif, voorzitter van de organisatie van de Invictus Games Den Haag 2020, kijkt nu al terug op volgens hem ‘prachtige eerste dagen.’ ‘We zijn er vooral heel erg blij mee dat het ons is gelukt om de deelnemers aan de Invictus Games, hun familie en vrienden, centraal te stellen. Dat was vanaf het begin het uitgangspunt, en het is mooi dat we dat vol kunnen houden. Juist dat heeft ons veel waardering opgeleverd.’

Hoog bezoek

Tijdens het sportevenement komt er hoog bezoek naar Den Haag. Prins Harry, het brein achter de invictus games zal aanwezig zijn samen met Megan Markle. ‘We denken dat mevrouw Macron nog wil komen, dat hangt een beetje van de verkiezingen in Frankrijk af’, vertelt voorzitter Mart de Kruif. Ook de president van Georgie is onderweg. Daarnaast zal Koning Willem Alexander aanwezig zijn bij de slotceremonie en was Prinses Margriet bij de openingsceremonie. ‘Ik denk dat we 12 ministers van defensie kunnen verwachten en een heleboel commandanten der strijdkracht. Die beseffen allemaal, dat vind ik het mooie, dat het niet om hun gaat. Ze komen hier en laten zich onderdompelen in de wedstrijden’ Aldus de Kruif.

Eindceremonie

De Invictus Games zullen eindigen met het wereldberoemde Marinierskapel. Het visitekaartje en huisorkest van de Koninklijke Marine speelt samen met diverse artiesten een spetterende show voor alle atleten en toehoorders tijdens de eindceremonie van de Invictus Games 2020.

De volgende Invictus Games worden, van 9 tot 16 september 2023, in Düsseldorf gehouden. In Den Haag werd ook bekendgemaakt dat de Invictus Games van 2025 in Vancouver worden gehouden. In Canada zullen voor het eerst ook enkele wintersporten aan het programma worden toegevoegd.

Bekijk hier onder de aanvullende reportage

Over de auteur

Anna Hilde Faber

Anna Hilde Faber is een jonge, betrokken journalist met een passie voor maatschappelijke onderwerpen en binnenlandse politiek. Ze schrijft voor De Nieuwsooievaar over regionale onderwerpen in en rond Den Haag.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *