Studenten voor de klas als oplossing voor het lerarentekort

Studenten voor de klas als oplossing voor het lerarentekort

Beeld: Senna Jansen

Studente Journalistiek werkt op een basisschool? In Den Haag is dit de normale gang van zaken. Het project Studenten voor Educatie zorgt ervoor dat studenten van allerlei studierichtingen op een basisschool kunnen werken als bijbaan. Het doel van dit project is het ondersteunen van de leerkrachten en de leerlingen. Maar hoeveel helpt dit in de praktijk nou echt voor een basisschool?

Basisschool De Horizon in Den Haag is een van de scholen die meewerkt aan dit project. Zij hebben op dit moment drie studenten die hen ondersteunen. Melanie Solleveld is de lerares van groep 3 en heeft een van deze studenten in de klas voor ondersteuning. ‘’Er zou een student bij mij in de klas komen om mij te helpen en verlichting te bieden. Het doel is om de kinderen met lees- en rekenachterstanden extra ondersteuning te geven. Door het lerarentekort lukt hij met niet om in kleine groepjes leerlingen te ondersteunen en met achterstanden door het corona onderwijs is dit hard nodig. Ik word erg geholpen doordat de student verschillende taken van mij overneemt en ik weer wat ademruimte heb.’’ aldus Melanie Solleveld.

Het lerarentekort is al jaren een dreigend probleem, maar sinds corona is dit nog erger geworden. Uit een onderzoek van Centerdata, in opdracht van het Ministerie van Onderwijs is gebleken dat de hoogste tekorten te zien zijn in Zuid-Holland. In Den Haag stijgt het tekort al vanaf oktober 2020 en dit tekort zit nu op 14 procent. Dit aantal is hoog vergeleken met de landelijk gemeten acht procent.

Dit project zou dus een goede oplossing voor de druk op leerkrachten zijn, maar er zijn ook nadelen. Hierover verteld Melanie Solleveld het volgende: ‘’Dit project helpt mij ontzettend omdat ik een fijne en behulpzame student toegewezen heb gekregen. Het zal vast voor sommige leerkrachten zelfs meer tijd kosten om een student in de klas te hebben, als diegene geen eigen initiatief toont en veel sturing nodig heeft.’’

Directrice Elena Chessa stemt hierbij in: ‘’Dat is inderdaad waar, echter matcht de organisatie van Studenten voor Educatie studenten met onze school en zijn zij hier erg zorgvuldig in. Wij hebben drie hele fijne studenten met een achtergrond die ze kunnen inzetten. Daarnaast snijdt het mes aan twee kanten, omdat dit ook voordelen voor hen heeft. Zij bieden een bijdrage aan het geven van gelijke kansen aan leerlingen en verdienen tegelijkertijd een zakcentje door dit als bijbaan te doen.’’ vertelt Elena Chessa.

Het Studenten voor Educatie project helpt nu op korte termijn de druk op de leerkrachten af te nemen. Echter biedt dit project volgens Elena Chessa ook een mogelijke lange termijn oplossing voor het lerarentekort: ‘’Wij hebben heel hard mensen nodig en door studenten op deze manier warm te laten lopen voor het onderwijs hopen wij dat dit een doel heeft. Dit doel is dat de studenten de PABO gaan doen, en dat wij ze hierbij een mooi inkijkje in het onderwijs hebben gegeven. Ik hoop echt dat er studenten zijn die in het onderwijs doorgaan, want dan is dit een echte win-win situatie.’’

Over de auteur

Senna Jansen

Hi! Ik ben Senna Jansen, ik ben 18 jaar oud en ik ben eerstejaars student aan de School voor Journalistiek. Ik ben geboren en getogen in Den Haag en ik weet dan ook veel over deze turbulente stad. Ik ben geïnteresseerd in vele diverse onderwerpen. Van muziek, film en tv tot misdaad en politiek, ik heb zin om hier meer over te weten te komen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *