Poolse Paulina groeit met liefdadigheidsactie uit tot plaatselijke heldin

Poolse Paulina groeit met liefdadigheidsactie uit tot plaatselijke heldin

Weer een nieuwe truck met spullen wordt volgeladen om naar Polen te vertrekken

Toen Paulina Warejko bijna twee maanden geleden begon met haar inzamelingsactie voor Oekraïense vluchtelingen, had ze niet durven dromen wat er allemaal aan Nederlandse kleding en liefde haar kant op zou komen. Haar inzamelingsactie, die in het Westland van Den Haag wordt georganiseerd, haalde zelfs het internationale nieuws. De Poolse Paulina groeit inmiddels uit tot een heldin, en dat gebeurde niet zonder reden.

In het begin leek er geen einde aan te komen. Tassen vol met kleding, eten en speelgoed stroomde aan de lopende band binnen. Inmiddels zijn die grote hoeveelheden niet meer aan de orde. Maar, door de veranderde noodkreet vanuit Oekraïne, is dat volgens Paulina geen probleem. ‘We krijgen misschien minder spullen binnen dan eerst, maar we zijn nu vooral op zoek naar medische en lichamelijke verzorgingsproducten zoals medicijnen, verband, luiers, tampons en maandverband. Die zijn hard nodig.’

Niet alleen Paulina moet het in Den Haag doen met minder kleding. Door heel Nederland heerst momenteel topdrukte onder de kledingbanken. Zo ook in Arnhem, waar Paul van Velp, voorzitter Stichting Kledingbank Arnhem en omgeving, stelt dat het op dit moment alle hens aan dek is om iedereen van kleding te voorzien. ‘Het loopt storm, al onze medewerkers zijn continu in touw.’ Hij benadrukt daarbij dat het belangrijk is dat mensen financiële en materiële hulp blijven sturen of inleveren. 

Aan Paulina hoefde men in ieder geval geen twee keer om hulp te vragen. Zodra de oorlog van start ging, twijfelde Paulina geen moment. ‘Ik wilde eigenlijk meteen kijken hoe ik kon helpen. Het liefst wilde ik direct naar de grens met Polen, maar toen ik erover na ging denken dacht ik dat het toch beter was om in Nederland te blijven. Want als ik naar Polen zou vertrekken zou ik geen geld kunnen verdienen, dus nu kan ik meer voor de mensen daar betekenen door hier te blijven.’ Desalniettemin is hulp in Polen zeker gewenst. Sinds de invasie van Rusland zijn er al ruim 1,7 miljoen Oekraïense vluchtelingen naar Polen toegekomen, en dat aantal is groeiende. Paulina schrikt zelf ook van die situatie, en reageert emotioneel. ‘Het ding is, in Polen komen vrouwen met kinderen aan de grens. Twee jaar lang hebben we zoveel verdriet en pijn doorgemaakt met de pandemie. Mensen hebben zoveel meegemaakt. En nu, net nu het allemaal een beetje over leek te zijn, wéér een oorlog. Dat heeft niet alleen mijn, maar alle mensen in Europa, hun ogen geopend denk ik.’ En dat is volgens Paulina een van de redenen dat de oorlog spoedig tot een einde zal komen. Ze vreest daarom ook niet voor haar familie, die grotendeels in Polen woont. ‘Ik weet dat Oekraïne nu sterk is en dat zij de oorlog gaan stoppen.’

Natuurlijk kan Paulina dit niet alleen. Ze verwijst alle Hagenezen naar haar Facebookpagina, inmiddels vertegenwoordigt door bijna 500 leden. ‘Het is zo mooi om te zien hoe galant mensen in deze zware tijden nog steeds kunnen zijn, ze hebben zulke grote harten. Toch is het ontzettend belangrijk dat mensen blijven doneren en deze Facebook pagina blijven delen,’ waarmee heldin Paulina dezelfde mening als voorzitter van Velp verkondigt.

Steun Paulina door haar Facebookpagina te bezoeken en bij te dragen!

Over de auteur

Thomas Korsten

Hey! Ik ben Thomas Korsten, en ik ben student Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Voordat ik hier kwam te studeren, was ik werkzaam als redacteur bij de Formule 1 nieuwssite GPblog.com. Tegenwoordig deel ik ook nog andere creatieve content op mijn eigen sociale media kanelen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *