‘Wij mogen ons miniatuur Nederland inrichten zoals we zelf willen’

‘Wij mogen ons miniatuur Nederland inrichten zoals we zelf willen’

Madurodam staat natuurlijk bekend om haar vele miniatuur gebouwen. Deze worden door Madurodam zelf gemaakt in hun eigen atelier. Hier werkt ongeveer zeven man die er voor zorgen dat alle miniatuur huisjes er iedere dag weer mooi bijstaan. Dit doen ze door onderhoud te plegen, huisjes te vernieuwen etc.

Eén van de medewerkers uit het atelier is Mitchel, hij is allround ateliermedewerker. Dat wil zeggen dat hij van alle markten thuis is en zich niet richt op één bepaalde werkzaamheid. ‘Zelf doe ik toevallig van alles maar Hans is meer van het schilderwerk en Jan van de maquettes’. Nu is Mitchel bezig met het onderhoud van de boten die in de verschillende wateren in het park liggen. Ze worden geschuurd en er worden eventueel dingen aan toegevoegd of hersteld. Vervolgens worden de boten weer geschilderd en gelakt en zijn ze weer klaar om in het park te dobberen. ‘Dat doe ik allemaal zelf. Daarom vind ik het leuk om allround medewerker te zijn, zo ben je van begin tot eind met een project bezig’.

Ook Hans werkt in het atelier, hij is vooral bezig met de huisjes die onderhouden moeten worden en een nieuw likje verf nodig hebben. ‘Ik ga nu het Binnenhof opnieuw schuren, verven en lakken’. De maquette van het Binnenhof is vrij groot, er is dan ook geen plek om deze tijdelijk naar het atelier te verplaatsen voor onderhoud. Daarom doet Jan dit midden in het park. ‘Je krijgt absoluut veel bekijks als je bezig bent met de maquettes in het park, mensen stellen veel vragen. Daardoor duurt het gewoon veel langer voordat zo’n groot gebouw weer klaar is’. Ieder gebouw dat net is onderhouden kan er zo’n 5 á 6 jaar weer tegenaan.

Sommige maquettes krijgen het zwaar te verduren door regen en/of wind. Hierdoor zijn deze maquettes soms niet mooi genoeg meer om te laten staan in het park, daarnaast is de conditie ook niet goed genoeg om nog te repareren. Daarom worden er ook heel veel maquettes opnieuw gemaakt. Medewerker Jan is bezig met de laatste maquette die storm Eunice schade heeft aangebracht. ‘Wij maken in principe geen gebruik van mallen, alles snijden of zagen we uit met de hand’. Als de maquettes zijn uitgesneden worden ze simpelweg aan elkaar gelijmd, geschuurd, geverfd en gelakt. Daarna worden eventuele attributen toegevoegd zoals, lantaarnpalen, parasols, bankjes etc. Vervolgens worden de poppetjes geplaatst en als laatste toevoeging de boompjes.

Naast onderhoud en vernieuwing, zorgt het atelier er ook voor dat het park wordt aangekleed naar het juiste seizoen. Zo wordt eind november Sinterklaas alvast buiten gezet, in de winter zorgen ze ervoor dat de miniatuur bewoners kunnen schaatsen en met Pasen worden er kleine paaseitjes verstopt. ‘Het aankleden van het park vinden we vaak het leukst’, vertelt Hans. ‘Dan kunnen we ons echt uitleven en soms ook een klein grapje uithalen, er wordt nu bijvoorbeeld ingebroken in het Rijksmuseum’, zegt Mitchel. ‘Wij hebben eigenlijk de leukste baan van Nederland, wij mogen ons miniatuur Nederland namelijk inrichten zoals we zelf willen’, aldus Jan.

Over de auteur

Meggy Leegstra

Hallo! Mijn naam is Meggy Leegstra en ben 21 jaar oud. Ik ben opgegroeid in Rijswijk en ben vaak te vinden in Den Haag. Ik heb o.a. op school gezeten in Den Haag en heb City Host mogen zijn voor de mooie hofstad! Momenteel ben ik eerstejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht, ik maak graag content over maken over onderwerpen als, muziek, theater, samenleving en cultuur. Mijn doel is om een keer een documentaire serie te maken over een van deze onderwerpen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *