Minder inschrijvingen voor de Nijmeegse Vierdaagse dit jaar

Minder inschrijvingen voor de Nijmeegse Vierdaagse dit jaar

De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse heeft dit jaar aanzienlijk minder inschrijven ontvangen dan voorgaande jaren. Hierdoor is er geen loting dit jaar én is inschrijven nog steeds mogelijk.

De mogelijkheid om in te schrijven voor de Nijmeegse Vierdaagse 2022 zou afgelopen vrijdag 25 maart officieel gesloten moeten zijn. Echter heeft de organisatie beduidend minder inschrijvingen binnen gekregen dan voorgaande jaren. Het gaat om duizenden inschrijvingen minder. De organisatie van de Vierdaagse laat normaal een maximum van 49.000 wandelaars toe. Ieder jaar zijn er zo’n 4.000 wandelaars die van te voren annuleren of hun startbewijs niet komen ophalen, hierdoor lopen er jaarlijks ongeveer 47.000 mensen mee. Voorgaande jaren waren er meer inschrijvingen dan de startcapaciteit toelaat. Er werd dan ook ieder jaar geloot om de startbewijzen. ‘Hierbij gaat het niet om wie het eerst komt wie het eerst maalt. Bij het inloten gaat het voornamelijk om wie al een keer een startbewijs heeft gehad, zij krijgen voorrang’. Aldus Mieke Nieuwenhuizen. Samen met haar zus heeft zij al meerdere keren de Vierdaagse uitgelopen, ook dit jaar is dat het doel.

Inschrijvingen
Mieke vertelt ‘ik denk dat aantal inschrijvingen ook te maken kan hebben met de slaapplekken’. Naast het bemachtigen van een starbewijs is het ook moeilijk om een slaapplek te vinden. Hotels in Nijmegen en omstreken zitten jaarlijks in de week van Vierdaagse overvol, hetzelfde geldt voor campingplekken. Scholen worden omgebouwd tot slaapzalen, Nijmegenaren bieden hun laatste kamer in het huis aan, ook studentenhuizen proberen een steentje bij te dragen.

De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse weet zelf niet precies de reden achter de minder inschrijvingen. ‘Het zou nog te maken kunnen hebben met dat mensen toch voorzichtiger zijn nu we de coronaperiode eindelijk achter de rug hebben’. Mensen zijn bang dat het evenement op vrijwel het laatste moment wordt afgelast, net zoals in 2020. Daarnaast is ook de prijs van deelname verhoogd, namelijk van 84 euro naar 104 euro. Dit kan ook een reden zijn voor de minder inschrijvingen.

Slaapplek
Hans heeft hier ervaring mee. Hij loopt dit jaar voor het eerst mee met de Vierdaagse, hij heeft moeite gehad met het zoeken van een goede slaapplek om verschillende redenen. ‘Het is bijna onmogelijk, samen met nog zo’n 42.000 mensen zoek je naar slaapplek’. Nijmegen is een vrij grote stad maar heeft niet de capaciteit om alle wandelaars een slaapplaats aan te bieden, daarom gaan veel wandelaars op zoek naar plek in de buurt zoals, Elst of Wijchen. ‘Door mijn werk ben ik heel toevallig langs een connectie gekomen, zij woont in Elst en is zo lief om een kamer in haar huis aan mij aan te bieden’. Hij is ontzettend blij met het slaapadres. Het is namelijk heel belangrijk dat de wandelaars een fatsoenlijke plek hebben om te uit te rusten, te herstellen, te slapen én om zich klaar te maken voor de volgende dag. ‘Voor mij is kamperen echt geen optie, op een luchtbed rust je gewoon niet genoeg uit s’ nacht en kan je lichaam ook niet herstellen om er de volgende dag weer tegenaan te gaan’.

Trainen
Mieke en haar zus Ellen zijn lid van WSV Haaglanden, dit is een organisatie die door het jaar heen verschillende wandeltochten organiseert. De twee zussen zijn dit jaar wederom lid om zich goed voor te bereiden op de Nijmeegse Vierdaagse. De wandelorganisatie WSV Haaglanden biedt dit jaar een extra programma aan voor wandelaars die willen trainen voor de Vierdaagse. De ‘Vierdaagse-begeleiding’, zoals het programma heet, biedt trainingstochten aan van maart tot juni. ‘Het is belangrijk om getraind aan de start te staan, een blessure ligt immers in een klein hoekje’, aldus Mieke Nieuwenhuizen.

Over de auteur

Meggy Leegstra

Hallo! Mijn naam is Meggy Leegstra en ben 21 jaar oud. Ik ben opgegroeid in Rijswijk en ben vaak te vinden in Den Haag. Ik heb o.a. op school gezeten in Den Haag en heb City Host mogen zijn voor de mooie hofstad! Momenteel ben ik eerstejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht, ik maak graag content over maken over onderwerpen als, muziek, theater, samenleving en cultuur. Mijn doel is om een keer een documentaire serie te maken over een van deze onderwerpen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *