Kikkers keren ieder jaar terug om te paren

Kikkers keren ieder jaar terug om te paren

In de achtertuin van Ron van Efferen in Rijswijk zijn zowel kikkers als Salamanders aangetroffen. Al 4 jaar achter elkaar zijn de kikkers zich aan het voortplanten in de tuin, echter de salamanders zijn nieuw dit jaar.

Waarom is het zo bijzonder dat er kikkers en salamanders in uw tuin zitten?
Hier in de buurt, laat staan in de wijk is er geen water zoals meertjes of sloten. Het is dus heel raar dat de dieren terecht zijn gekomen in mijn kleine vijvertje, omdat ze simpelweg niet uit de buurt kunnen komen.

Hoe denkt u zelf dat ze hier gekomen zijn?
Zelf heb ik wel eens contact opgenomen met Werkgroep Amfibieën van een natuurvereniging, omdat ik toch erg nieuwsgierig was naar hoe ze hier zijn gekomen. Zij zeiden dat het kon komen door de vogels, die nemen wel eens wat met zich mee zoals kikkervisjes, stukjes kikkerdril of zelfs een kleine kikker. Ik weet niet zo goed of ik dit moet geloven, echter zou ik ook geen andere reden kunnen bedenken. Voor de salamanders die ik in de vijver heb, hebben ze geen verklaring.

Doet u nog iets waardoor de dieren terugkomen?
In principe niet. De kikkers blijven tot nu toe ieder jaar het hele jaar door in de tuin. Ze leggen iedere lente in maart kikkerdril, soms zelfs een paar keer. Deze komen vaak ook allemaal uit. Helaas overleven niet alle kikkervisjes hun groei tot kikker, van vorig jaar is er zelfs maar één overgebleven. Ik weet natuurlijk wel dat de kikkers en salamanders van wat warmte, verstopplekjes en vochtigheid houden. Daarom heb ik wel lampen geplaatst die de vijver wat verlichten. Om de vijver heen zit een muurtje van stenen waar de beestjes zich goed kunnen terugtrekken.

Hoe komt het dat zo weinig kikkervisjes het overleven?
We hebben heel veel katten rondlopen in onze straat en we hebben er zelf ook één, dat verklaart al een hoop denk ik. Afgelopen jaar heb ik maar een hekje om én boven de vijver gemaakt, want ik zag de katten gewoon hengelen in mijn vijver. Maar naast de katten lusten de vogels er natuurlijk ook wel pap van, die probeer ik vooral om de tuin te leiden met vogelvoer in de tuin. Daarnaast zijn kikkers ook kannibalen, dat wil dus zeggen dat de grote kikkers de kleine opeten. Of ze nou familie zijn of niet.

 

Over de auteur

Meggy Leegstra

Hallo! Mijn naam is Meggy Leegstra en ben 21 jaar oud. Ik ben opgegroeid in Rijswijk en ben vaak te vinden in Den Haag. Ik heb o.a. op school gezeten in Den Haag en heb City Host mogen zijn voor de mooie hofstad! Momenteel ben ik eerstejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht, ik maak graag content over maken over onderwerpen als, muziek, theater, samenleving en cultuur. Mijn doel is om een keer een documentaire serie te maken over een van deze onderwerpen!

1 reactie

  1. jim

    Leuk om te lezen en te zien!

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.