Houtwijk, de hotspot voor woninginbraken

Houtwijk, de hotspot voor woninginbraken

Inbreker in actie

Diefstal, een feit wat ons misschien allemaal wel eens een keer op grote of kleine schaal overkomen is. Inbraken in huizen is iets wat, gelukkig, een stuk minder voorkomt. Dat valt de laatste tijd niet te zeggen voor het Haagse Houtwijk. In deze buurt van stadsdeel Loosduinen waren er maar liefst twaalf inbraken en zes pogingen tot inbraak in de afgelopen drie maanden. Ook werd er op 13 januari een poging tot straatroof gepleegd op het fietspad tijde A.Petersweg. Het is duidelijk dat het, anders dan in andere delen van Den Haag, onrustig is in Houtwijk.

Volgens het Politie Basisteam Loosduinen was Houtwijk het afgelopen jaar zelfs een hotspot voor inbraken. Want ook in de winter van ’20-’21 was er een piek in het aantal inbraken aldaar. ‘De klok is verzet en de dagen worden korter. Tijdens deze donkere dagen zien wij elk jaar een stijging in woninginbraken.’ De politie in Loosduinen komt daarom ook met handige tips om uw huis “inbreker-proof” te maken. Bijvoorbeeld het vinden van een goede plek voor uw sleutelbos, dicht bij uw bed; probeer inbrekers in het licht te zetten, door bijvoorbeeld de heg te snoeien en de inbrekers eerder zichtbaar te maken; of wordt lid van een buurtpreventie groep.

De toename in het aantal inbraken in Houtwijk is opvallend. Volgens het CCV daalt het aantal inbraken in Nederland de komende tien jaar namelijk met maar liefst 75%. Van die trend is in Houtwijk nog geen spraken. Wel goed om erbij te zeggen is dat het CBS, de data waarop CCV zich beroept, geen onderzoek heeft gedaan naar het oorzakelijk verband tussen de coronapandemie en criminaliteit, maar het is aannemelijk dat het criminaliteitsbeeld in 2020 en 2021 is beïnvloed door de coronapandemie en de genomen maatregelen.

Maar hoe komt het dat Houtwijk, anders dan andere wijken in Den Haag, de laatste maanden zoveel inbraken te verduren heeft gehad? Wim Bernasco, van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving & de VU in Amsterdam, gaat in op het feit of woninginbraak “besmettelijk” kan zijn. ‘Een gangbare verklaring is dat dezelfde inbreker of groep inbrekers verantwoordelijk is voor beide inbraken: enige tijd na de eerste inbraak keren ze terug om, gebruikmakend van eerder opgedane kennis, nogmaals hun slag te slaan.’ Volgens Bernasco is dit onderwerp niet alleen in Nederland en Den Haag speelt. ‘Uit recent onderzoek in Engeland en Australië blijkt dat kort na een inbraak niet alleen dezelfde woning een verhoogde kans heeft om (opnieuw) doelwit te worden, maar dat ook nabijgelegen woningen een verhoogd inbraakrisico hebben.’

Over de auteur

Thomas Korsten

Hey! Ik ben Thomas Korsten, en ik ben student Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Voordat ik hier kwam te studeren, was ik werkzaam als redacteur bij de Formule 1 nieuwssite GPblog.com. Tegenwoordig deel ik ook nog andere creatieve content op mijn eigen sociale media kanelen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *