Nieuwe ontwikkelvisie voor de MegaStores

Nieuwe ontwikkelvisie voor de MegaStores

MegaStores Den Haag

Winkelcentrum MegaStores bij Hollands Spoor, wie kent het niet. Er zijn al jarenlang plannen voor meer horeca, andere winkels en huizen. Recentelijk heeft de politiek zich betrokken met de ontwikkelijking van het winkelcentrum. Wat zijn de toekomstplannen?

Het Haags winkelcentrum heeft twee gezichten; het ene deel is levendig en het grote gedeelte staat leeg. Het bestaat uit 80.000 vierkante meter heeft 1.800 parkeerplaatsen. Genoeg om groots te winkelen dus. In 2017 werd bekend dat de winkels op de schop ging voor 40 miljoen euro. Alhoewel deze plannen, hebben de MegaStores in 2020 een nieuwe eigenaar gekregen, namelijk ontwikkelcombinatie COD en Amvest. Naast de retail wilden zij ook de koop- en huurwoningen realiseren.

Op vrijdagochtend 11 maart presenteerde wethouder Anne Mulder voor de gemeenteraad met een ontwikkelvisie voor de Laakhavens. Nadat wethouder Mulder hiermee naar buiten kwam, kwamen er ook meerdere vragen naar boven. Hierop geeft Juriaan Esser, Bestuurs woordvoerder gemeente Den Haag, gaf antwoord.

De Megastores behoren bij de ontwikkelcombinatie COD en Amvest, waardoor die over het gebouw gaan. Zij gaven al eerder aan het een combinatie te willen maken van wonen en winkelen. Waarom is deze visie pas 2 jaar later ingediend?

‘De visie van de MegaStores en de gemeente op de herontwikkeling kwamen grotendeels overeen. Beide partijen zijn voorstander van de sloop van het enorme gebouw en het terugbouwen van kleinere stadblokken met levendige plint, woningen, een wijkwinkelcentrum en woonwinkels. Over andere onderdelen van de plannen, zoals de precieze plekken van de doorsteken, de positie van de commerciële ruimtes en de logistiek rondom de bouwblokken zijn de afgelopen maanden gesprekken tussen de gemeente en de ontwikkelaar gevoerd.’

Waarom ziet Wethouder Mulder Laakhaven, voornamelijk de locatie van de Megastores, als perfecte locatie om te (ver)bouwen? 

‘Er zijn meerdere plekken in met name Laakhaven Centraal die geschikt zijn om te gaan ontwikkelen. De MegaStores zijn in handen van één ontwikkelcombinatie wat het makkelijker maakt om te ontwikkelen. Bovendien is er in de MegaStores schuifruimte die het mogelijk maakt om een fasering in de ontwikkeling aan te brengen. Verder ligt Laakhavens gunstig bij een intercitystation en op korte loop- of fietsafstand van het huidige centrum.’

Wethouder Mulder geeft aan dat het project al meerdere reacties en tips heeft gekregen, waar mee aan gewerkt wordt voor de komende jaren. Echter is dan de vraag; wanneer wordt de visie gerealiseerd? Het stemmen begint pas na de nieuwe gemeenteraad is gezeteld, dus wat is de verwachting?

‘Zoals aangegeven in de ontwikkelvisie is dit een opgave voor de komende 20 jaar. Het idee is om te starten met het gebied rondom station HS en de Haagse Hogeschool. Voor The Grace en voor HS Kwartier worden momenteel al plannen uitgewerkt op basis van eerder vastgestelde Nota’s van Uitgangspunten (HS Kwartier en Haagvlietpoort). Daarnaast is de gemeente bezig met de plannen voor de herinrichting van de openbare ruimte in dit gebied. Hiervoor is financiële dekking geregeld. Na behandeling in de Raad worden, samen met de ontwikkelaars en anderen betrokkenen, ook de plannen in Laakhaven Centraal verder uitgewerkt.’

Overigens is wethouder Mulder niet de enige die Laakhaven zo aantrekkelijk vind. D66 kwam namelijk twee dagen eerder, op woensdag 9 maart, met een soortgelijke visie. Toen ik D66 hiermee confronteerde, kreeg ik het volgende antwoord, ‘De timing is toeval, D66 had het plan ook al weken geleden in de planning staan. Mijn concept was van 8 februari, toen was er nog niets te vinden/bekend over het plan van Mulder. Al ben ik natuurlijk wel erg blij dat er nu tempo in lijkt te komen,’ aldus Peter Mekers, fractievertegenwoordiger D66. Ook voor D66 zijn de OV-knooppunten en het feit dat de locatie zo dicht bij de stad ligt een groot voordeel.

Over de auteur

Iris Bekker

Goeiedag, Ik ben Iris Bekker, ik ben 19 jaar en woon al heel mijn leven in Den Haag. Sinds begin september zit ik op de school voor journalistiek in Utrecht. Hierbij maken wij actueel nieuws uit Den Haag. Mijn doel is om het nieuws wat luchtiger en vrolijker te maken. Af en toe een lichter onderwerp zodat het leuk blijft voor iedereen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.