Samen Hier voor het tweede jaar een succes

Samen Hier voor het tweede jaar een succes

Sanjana Khemani over Samen Hier

Samen Hier gaat alweer hen tweede jaar in als organisatie. Hoe is deze organisatie tot stand gekomen en wat houd het in? Sanjana Khemani geeft antwoord op deze vragen.

De Unicef studenten team van Den Haag ondervond dat een grote groep mensen van de Hogeschool Den Haag, Hogeschool Leiden en het internationaal instituut van Social Studies interesses hadden om mensen met een vluchtelingenachtergrond te helpen. Ze hebben hierna Justic & Peace gecontacteerd om samen in actie te komen. Justice & Peace is een organisatie die mensen en organisaties middelen bied om lokale mensenrechten en sociale rechtvaardigheid te verbeteren. Dit is hoe Samen Hier tot stand is gekomen, een initiatief door en voor studenten die netwerken creëert.

 

‘Het eerste jaar hadden we 80 studenten die zich aan hadden gemeld, wat voor ons inhield dat we meer studenten hadden die wilden helpen dan studenten met een vluchtelingenachtergrond. Dit hield in dat we interviews moesten houden met ieder van de 80 personen om erachter te komen of ze bij elkaar zouden passen. Maar hoe zeg je nee tegen iemand die eigenlijk wilt helpen? Uiteindelijk kregen we wel een groep van 24 studenten bij elkaar die we onderverdeeld hadden in groepjes van vier. Dit jaar sta ik niet in de organisatie maar als student in een groep. Ik kan de twee jaren dus een beetje vergelijken, alhoewel het eerste jaar natuurlijk wat stroever ging. We hadden in het begin namelijk niet echt een idee hoe we dit het beste aan konden pakken. Geen van ons had namelijk al iets gedaan zoals dit, dus we hadden er geen ervaring mee. Ook is het niet iets wat studententeams doen, maar eerder grotere organisaties. Dit is ook een van de redenen dat we Justice & Peace erbij hebben gevraagd. In het begin was het dus even zoeken naar structuur, maar dit vonden we al snel doordat we wel moesten. We vonden dat de vriendschap wel echt moest voortkomen uit vriendschap en niet als medelijden, waardoor we de studenten niet dwongen om met elkaar om te gaan maar eerder suggesties deden van leuke activiteiten. Zo kwam de vriendschap wat natuurlijker over. Aan het eind van het jaar hadden we een grote picknick georganiseerd met iedereen. Hierbij hadden we gezegd dat ze allemaal iets mee moesten nemen van een activiteit of herinnering die ze samen hadden gedaan. Aan het einde zagen we dus ook als organisatie dat het echt een groep was geworden en dat onze missie dus was geslaagd.

Nu ik aan de andere kant sta distantieer ik me behoorlijk van de organisatie van het project, maar doe ik echt mee als een van de studenten. Dus ik hou me echt bezig met het vormen van vriendschap en niet meer het regelen van activiteiten. Alhoewel ik wel toe moet geven dat het dit jaar wat moeilijker is voor de organisatie, omdat iedereen ergens anders vandaan komt. Vorig jaar kwam iedereen echt uit de omgeving Den Haag en Leiden en omstreken en dit jaar is het meer verspreid over het hele land. Hierdoor is met elkaar afspreken wel wat moeilijker, maar gebeurt nog steeds wel frequent,’ aldus Sanjana.

Over de auteur

Iris Bekker

Goeiedag, Ik ben Iris Bekker, ik ben 19 jaar en woon al heel mijn leven in Den Haag. Sinds begin september zit ik op de school voor journalistiek in Utrecht. Hierbij maken wij actueel nieuws uit Den Haag. Mijn doel is om het nieuws wat luchtiger en vrolijker te maken. Af en toe een lichter onderwerp zodat het leuk blijft voor iedereen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.