Dribbelen op kunst

Dribbelen op kunst

Jongeren spelen op het Spoorcourt in de wijk Bezuidenhout.

Auteur: Shalisa Debidien

Afgelopen juli heeft het basketbalveld gelegen aan het Jan van Riebeekplein in Den Haag een complete make-over gehad. In samenwerking met organisatie DreamCourts en de Gemeente Den Haag, hebben kunstenaars Joram Roukes en Shon Price het veld als canvas gebruikt voor één van hun nieuwste kunstwerken. De creatieve renovatie heeft als doel het creëren van een aantrekkelijke plek voor jongeren om samen te komen, en in beweging te zijn.

Samen met kinderen uit de wijk hebben de twee kunstenaars de eerste hand gelegd aan de gigantische schilderklus. Kort daarna was de heropening op 17 september waarbij de aanwezigen konden deelnemen aan diverse activiteiten.

Het ziet nu naar uit dat het doel van DreamCourts is bereikt. Bijna iedere dag zijn er mensen te vinden op het veld. ‘De renovatie van het veld is een goed initiatief, aangezien basketbal een kleinschalige sport is in Nederland en meer aandacht verdient.’, aldus Wouter (17). De renovatie moet mensen aansporen om meer tijd in de buitenlucht door te brengen, fit te blijven en meer sociaal contact te hebben. Voorheen was het basketbalveld volgens velen grauw en saai. Volgens de jongeren op het veld was een opknapbeurt nodig. ‘Zelf woon ik in het centrum van Den Haag, en bezocht ik het veld al regelmatig vóór de renovatie. Het veld ziet er nu niet alleen beter uit, maar voelt ook beter aan. Je hebt nu meer grip op het veld tijdens het sporten, en de hele aura is op positieve wijze veranderd.’

De kleuren van het kunstwerk zijn geel en groen, met één vrouwelijke en één mannelijke basketbalspeler afgebeeld. ‘Het is leuk dat er Haagse kleuren in zijn verwerkt, omdat dit passend is voor de locatie en het ziet er mooi uit.’ Volgens Wouter zou het renoveren van skateparken een goed idee zijn voor een volgend initiatief van DreamCourts. ‘Als een sportveld of skatepark voorzien is van een mooi kunstwerk, waterfonteinen en verlichting zal het hoogstwaarschijnlijk nóg meer mensen trekken.’

Benieuwd naar de visie van kunstenaar Shon Price? Beluister dan het audio fragment hieronder.

Interview door: Rowan van Rooijen

https://soundcloud.com/user-966403123/interview-shon-price/s-PoWeubVRuaP

Over de auteur

Rowan van Rooijen

Rowan van Rooijen (1997) is een tweedejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zijn passie ligt bij audio en heeft dan ook al meerdere audio reportages gemaakt en een podcast over de genocide in Srebrenica. Van Rooijen is breed geïnteresseerd en georiënteerd en pakt graag zijn kansen. De in Leidschendam geboren journalist heeft daarnaast een passie voor sport, geschiedenis en sociologie. Van Rooijen ronde in 2017 zijn MBO Social Work af.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *