De afgelopen twee jaar heeft de horeca veel voor haar kiezen gekregen. Zo was er niet alleen een eerste, maar ook een tweede lockdown en ook nog de daarbij behorende maatregelen waaraan zij moeten voldoen. Wat voelen zij nou nog van deze nasleep?
Dat de horeca een harde klap heeft gekregen tijdens corona weten we allemaal wel. Zo moesten zij hun deuren twee keer voor een lange tijd sluiten. De vaste lasten gingen tijdens deze lockdowns gewoon door, wat dus inhoud dat er meer uitgaven waren dan inkomsten. De overheid heeft hierbij een gift gegeven. Deze gift wordt afgestemd op het omzetverlies. Hoe meer omzetverlies, hoe hoger de gift. Zo hoopte de regering meer steun te bieden aan de hard getroffen bedrijven.
Maar de horeca kampt niet alleen met geldproblemen en faillissementen, maar nu ook met een personeelstekort. Uit een recent onderzoek van het KHN blijkt dat 60 procent van de ondernemers minder personeel in dienst heeft dan voor de eerste lockdown. Berjan van Groen, horecaondernemer op het Plein in Den Haag, heeft nu nog maar 85 procent van zijn personeel in dienst in vergelijking met de periode van voor de lockdowns. Hij geeft aan dat de financiƫle zekerheid nu niet aanwezig is in de sector. Volgens Van Groen leeft bij de sector een grote angst voor een eventuele nieuwe lockdown.
U hoort meer over Berjan van Groen zijn ervaring met de maatregelen en de nasleep in het interview dat Anna Hilde afneemt.