Nasleep coronacrisis zorgt voor onzekerheid binnen de horecabranche

Nasleep coronacrisis zorgt voor onzekerheid binnen de horecabranche

Lege terrassen tijdens de lockdown

De afgelopen twee jaar heeft de horeca veel voor haar kiezen gekregen. Zo was er niet alleen een eerste, maar ook een tweede lockdown en ook nog de daarbij behorende maatregelen waaraan zij moeten voldoen. Wat voelen zij nou nog van deze nasleep?

Dat de horeca een harde klap heeft gekregen tijdens corona weten we allemaal wel. Zo moesten zij hun deuren twee keer voor een lange tijd sluiten. De vaste lasten gingen tijdens deze lockdowns gewoon door, wat dus inhoud dat er meer uitgaven waren dan inkomsten. De overheid heeft hierbij een gift gegeven. Deze gift wordt afgestemd op het omzetverlies. Hoe meer omzetverlies, hoe hoger de gift. Zo hoopte de regering meer steun te bieden aan de hard getroffen bedrijven.

Maar de horeca kampt niet alleen met geldproblemen en faillissementen, maar nu ook met een personeelstekort. Uit een recent onderzoek van het KHN blijkt dat 60 procent van de ondernemers minder personeel in dienst heeft dan voor de eerste lockdown. Berjan van Groen, horecaondernemer op het Plein in Den Haag, heeft nu nog maar 85 procent van zijn personeel in dienst in vergelijking met de periode van voor de lockdowns. Hij geeft aan dat de financiële zekerheid nu niet aanwezig is in de sector. Volgens Van Groen leeft bij de sector een grote angst voor een eventuele nieuwe lockdown.

U hoort meer over Berjan van Groen zijn ervaring met de maatregelen en de nasleep in het interview dat Anna Hilde afneemt.

Over de auteur

Iris Bekker

Goeiedag, Ik ben Iris Bekker, ik ben 19 jaar en woon al heel mijn leven in Den Haag. Sinds begin september zit ik op de school voor journalistiek in Utrecht. Hierbij maken wij actueel nieuws uit Den Haag. Mijn doel is om het nieuws wat luchtiger en vrolijker te maken. Af en toe een lichter onderwerp zodat het leuk blijft voor iedereen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.