Groot tekort aan woningen voor Haagse studenten

Groot tekort aan woningen voor Haagse studenten

In Den Haag stonden eind 2020 meer dan 150.000 studenten ingeschreven als woningzoekende. Dat aantal zal volgens studentenhuisvester DUWO in de komende jaren alleen maar toenemen, waardoor de prijzen van woningen ook steeds meer omhoog gaan. Den Haag heeft na Amsterdam en Delft de grootste uitbreidingsbehoefte van studentenwoningen in Nederland. Volgens DUWO komt dit doordat het aantal studenten enorm stijgt terwijl de uitbreiding van de woningvoorraad vast loopt.

Voor een kamer in Den Haag is de gemiddelde huurprijs tussen €250 en €500 per maand, en voor een studio is dat rond de €450. Aan de huur alleen zijn studenten al gemiddeld 44% van hun inkomen kwijt.

Veel van de woningzoekenden zijn ook internationale studenten. Het is voor internationale studenten vaak moeilijker om een woning te kunnen krijgen dan voor Nederlandse studenten. Er is jaarlijks maar een beperkt aantal woningen gereserveerd voor internationale studenten door opleidingsinstituten, die alleen verhuurd worden aan studenten die zich vroeg aanmelden. Er zijn meer aanmeldingen van internationale studenten, dan wat past in de gereserveerde woningen. Hierdoor moeten de meeste internationale studenten zelf een woning zien te vinden. Een ander probleem waar internationale studenten tegenaan kunnen lopen als ze naar woningen zoeken is dat websites en advertenties vaak alleen in het Nederlands zijn geschreven.

Studenten kunnen onder anderen via sociale media, woningbouwverenigingen zoals Vestia, Staedion en Woonnet Haaglanden, en via commerciële huisvestingsbureaus zoals Kamer Den Haag en Student Housing The Hague naar woningen zoeken.

Luister in het audiofragment naar hoe de internationale student Laura lijdt onder de woningcrisis:

Over de auteur

Lisette van de Woestijne

Mijn naam is Lisette van de Woestijne, ik ben 19 jaar en ik woon in Alphen aan den Rijn. Sinds 2021 maak ik nieuwsberichten over Den Haag voor de Nieuwsooievaar. Ik ben student aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.